Skip to content

Wat zeggen cliënten?

(openhartig en anoniem)

“Mag ik je een meer uit mijn oceaan vertellen?”

2020 – Een cliënte -co-ouder van drie kinderen en parttime interieurontwerpster- wilde de opgedane inzichten na een psychologisch traject verder leren toepassen om meer balans en eigenwaarde te ervaren:


“Tijdens een gesprek met een vriendin vertelde ik haar over mijn zoektocht naar een loopbaanoach. Ik zat al een paar maanden met minder leuke gevoelens over mijn werk. Gaandeweg het gesprek, vanwege de vragen van m’n vriendin, vroeg ik me af of ik niet meerdere thema’s in mijn leven onder de loep wilde nemen, zoals het moederschap en co-ouderschap. Ook die willen weleens gepaard gaan met heftige emoties en veel frustraties. En er speelde er al een hele tijd een vraag, namelijk het wel of niet verhuizen naar een andere plaats. Daar had ik inmiddels slapeloze nachten van.

Mijn vriendin noemde de naam van Ilona. Ik had ondertussen al een paar websites bekeken van (job-) coaches. Ik wilde niets wat leek op het aanleren van vaardigheden, voorgeprogrammeerde trajecten waarbij ik vooraf een vragenlijst moest invullen. Ik voelde onbewust dat ik meer onderzoek wilde naar m’n gevoelslaag. Ik keek op Ilona’s website en kreeg het gevoel van een holistische aanpak. Ik heb niet lang getwijfeld en een kennismakingsgesprek aangevraagd. Ik kreeg snel reactie en we hadden een fijn verkennend gesprek. Het voelde goed. Ilona kan heel erg goed luisteren. En dat merkte ik direct in ons eerste emailcontact en kennismakingsgesprek. We hebben samen bedacht hoe we de afspraken zouden vormgeven. Ilona is hierin flexibel. 

De eerste sessie hebben we samen bepaald waar ik aan wilde werken. Tijdens mijn sessies met Ilona voelde ik me altijd gezien en gehoord. Het is maatwerk wat ze levert en voor alles is aandacht wat aandacht nodig heeft op dat moment. 

Mijn angst bij het zoeken van hulp was dat ik in een emotionele rollercoaster terecht zou komen. Dit is niet wat ik heb ervaren. Ik heb me bij Ilona veilig gevoeld. Ik heb niet op alles kant-en-klare antwoorden of oplossingen gekregen. Ik dacht dat nodig te hebben voordat ik coaching zocht. Maar wat ik nodig had en kreeg, is hulp en begeleiding naar meer authenticiteit en het afleren van automatismen die me in de weg stonden.

De verhuiskwestie is nog niet rond, maar ik voel me er nu rustig, relaxt en vooral in vertrouwen onder. Ook mijn gevoelens rondom het moederschap, co-ouderschap en werk zijn nu zonder stress en angst. En dus ondanks/dankzij dat ik de antwoorden niet kreeg, voelde ik dat het de juiste weg was omdat er allerlei onderliggende gevoelens/intenties/ingesleten patronen ed. bloot kwamen te liggen. Met emoties maar zonder de (vooraf bedachte) pijn. En juist daarin liggen de antwoorden en het vertrouwen. 

Deze inzichten hebben alles te maken met de gesprekken met Ilona. Waarin ze me bevraagt, terugkoppelt wat ze hoort en nieuwe zienswijzen bespreekt. Op een hele fijne, onbevooroordeelde, behulpzame manier. Ilona heeft een geduldige, zachte aanpak met zeer treffende werking. Ze voelt goed aan hoe je als persoon bent en zet je kwaliteiten in om tot inzichten te komen.  

Alles van mij mag er zijn. Ilona heeft me begeleid in de weg naar meer lichtheid omtrent de thema’s in mijn leven. Nu ik me bewuster ben van mijn onderbewuste is er veel meer ruimte voor emoties zonder dat die onbeheersbaar voelen.”

Lees ook de blogs over haar ervaringen onder pseudoniem Flora!

“Uit hoofde van mijn hart deel ik met u mijn onderbuikgevoelens.”

2020 – Een cliënte -online franchise onderneemster en docente Engels- die tijdens de Corona-maatregelen wilde stilstaan bij wat de getallen op haar bankrekening met haar deden:


“Het gesprek met Ilona was open, doortastend en heel fijn. Ze communiceert op meerdere lagen waardoor er ruimte kwam om mijn perspectief te vergroten en verbinding in delen te maken. Daarnaast is ze puur en gecentreerd, dit maakt haar sensitiviteit en expressie krachtig, wat mij een goed voorbeeld gaf waarin ik kan groeien.

Het thema van mijn vraagstuk ging over financiën en resulteerde in groeien in autonomie. Ilona verbond mijn sensitiviteit en rijke innerlijke wereld met het pure uiten van emoties en gevoelens. Ze gaf me concrete en praktische tools om oude ervaringen niet opnieuw te creëren in het heden en om mijn regie te pakken. Kortom, het gesprek samen was voor mij van grote waarde.”

Beluister de review in beeld:

“Het is (de) kunst door conditioneringen heen te zien.”

2019 – Een cliënt -operator in de Rotterdamse Haven- die positiever wilde leren omgaan met autoriteit (= link naar blog over autoriteitsprobleem waar cliënt zich in herkende):


“Ilona is zeer prettig in de omgang. Ze voelt veel aan en stelt de juiste vragen die je aan het denken zetten. Reeds na de eerste sessie kon ik haar tips gebruiken en deze tips brachten mij gelijk veel rust in een agiterende situatie.

Ze maakte voor mij ook het belang duidelijk van een juiste woordkeuze. Taal is zeer belangrijk en een klein woordje kan reeds voldoende zijn om iemand tegen je in het harnas te jagen.

Er is geen gehaast tijdens de sessie. Als iets meer tijd vraagt, is dat blijkbaar nodig en er wordt niet op de minuut gekeken.

Ik ben van mening dat, nu de sessies zijn afgelopen, het goed is om af en toe weer eens met Ilona te praten. Men vergeet toch weer zaken en zal na verloop van tijd weer in oud gedrag vervallen. Volgend jaar zal ik Ilona zeker weer benaderen voor een gesprek om even de boel weer op te halen en te updaten.”

Beluister de review in beeld:

“Het geloof aan het wankelen brengen, doet waarheid iets steviger staan.”

2018 – Een cliënte -docent in het basisonderwijs- die haar weg zocht tussen familienormen, sociale normen en eigenwaarde:


“Ik was actief op zoek naar hulp, ik merkte dat ik op verschillende vlakken vast liep en voelde dat er meer in zat dan eruit kwam. Ik zag je via Facebook voorbij komen, en ik ben heel blij met de hulp die ik van je gehad heb. Het heeft me zoveel inzichten gegeven en meer rust en ruimte. Je inspirerende woorden op je website…nadat ik je stukje las op Facebook, ben ik naar je website gegaan en toen ik je website las, dacht ik: ‘dit is het, dit is wat ik nodig heb’.

Ik legde heel erg de schuld buiten mezelf en was me niet bewust hoe ik reageerde. Ik heb de afgelopen periode door gekregen dat dingen zijn zoals ze zijn en dat dat oké is, je mag er verdrietig om zijn of het er niet mee eens zijn, maar hoe zorg je zo goed mogelijk voor jezelf, zodat je er oké mee bent en er bewust van bent, hoe zorg ik goed voor mezelf.

Tijdens de sessies mocht ik alles eruit gooien wat mij dwars zat, we kozen dan samen 1 gebied om uit te diepen en daarna gingen we daarmee aan de slag. Ik mocht huilen, ik mocht lachen, ik mocht zijn wie ik ben. Soms kreeg ik wat pittige vragen voor me, waar ik geen antwoord op had en als ik dat zei was het ook goed. Het zette me aan het denken, het maakte me bewust van wat er om me heen speelde en wat mijn aandeel daarin was.

Ik voelde me heel snel vertrouwd bij Ilona, ik voelde dat ze er voor me was en dat ik verder met mezelf zou komen door haar begeleiding. Ilona zag dat ik het wel snapte en het wel in me had om me te ontwikkelen, we moesten alleen samen de juiste knoppen vinden om het helder voor mij te krijgen wat ik deed, wat het aandeel van de ander was, hoe ik daar het beste mee om kan gaan en hoe ik kan uiten wat ik voel en wat het met mij doet. In plaats van bijvoorbeeld me buitengesloten te voelen, zonder na te gaan of dit is wat de ander echt wil.

Ik ben vrij zelfstandig opgevoed, door ouders die vrij ouderwets zijn opgevoed en hierdoor dit aan mij doorgaven. Toen ik op mijn 21e weer vrijgezel werd en nu nog steeds niet getrouwd ben en/of kinderen heb, heeft mijn familie hier moeite mee. Het gaat niet zoals het volgens het plaatje hoort. Maar ik ben ervan overtuigd dat er niemand in mijn gezin zoveel levenservaring heeft als ik. Het leven is een reis en ik heb er op verschillende manieren van geproefd en heb hierdoor veel geleerd over het leven en over mezelf en dat heeft me gebracht tot wie ik ben op dit moment. Ieder mens is mooi en ook ik mag zijn wie ik ben.

Ik zal nooit vergeten dat Ilona aan me vroeg: ‘Hou je van je moeder?’. Ik vond het heel moeilijk om hierover na te denken en dan nog te begrijpen ‘hou ik van haar omdat het mijn moeder is of omdat ik echt van haar hou?’. Mooie ontdekkingstocht. Ook weet ik dat ik soms veel aan het praten was (soms wat gefrustreerd) en dat Ilona me dan terug kon halen naar: ‘oké, ik hoor heel veel, maar wat wil je vandaag uitdiepen?’. Dat heb je super goed gedaan en ik merk dat ik nu soms ook meer nadenk voordat ik wat zeg.

Ik wil je nogmaals heel erg bedanken voor alles, ik merk dat het goed met me gaat en dat mijn vriend me soms lekker met mijn neus op de feiten drukt en dat ik dan aan jou denk en er wel kom. Ook kan ik meer loslaten wat er in de familie speelt en er meer op afstand naar kijken dan al mijn energie erin stoppen. Het zuigt me niet meer leeg om het zo maar te zeggen.

Vanochtend gestart met 3 minuten timer zetten en voor de rest niks, het was even geleden, maar het doet me telkens goed om dat te doen.”

Beluister de review in beeld:

“Verken het gevoel en verhelder het denken.”

2018 – Een cliënte -young professional in het bedrijfsleven- die oververmoeid was na een intens privé jaar, al veel deed aan persoonlijke ontwikkeling, en behoefte had aan rust, acceptatie, steun, geduld en liefde:


“Op deze avond voor onze laatste sessie lees ik aandachtig mijn ‘bloemen-boekje’ met alle aantekeningen door.

En ik voel weer waar ik stond begin juni, toen ik je bij de intake leerde kennen.

Je zei me: ‘soms komt het inzicht snel, maar gaat de realisatie traag. Heb geduld’.

En inderdaad, vele maanden was ik doodop na het ‘trauma’ zo abrupt verlaten te zijn. En teveel van mezelf gevraagd al vele werkjaren…niet meer de topdog maar kwetsbaar, overprikkeld en verward.

Je noemde het mijn ultieme faalmoment en toch wist ik, dit heeft zo moeten gebeuren. Er was ook opluchting bij me.

Je leerde me meer ruimte te creëren. Door niet zomaar mijn gedachten of woorden te geloven, maar telkens in het Nu te voelen: is dit waar?. Alles mag er zijn, ga maar onderzoeken en experimenteren…

Voor mij was dat super-nieuw.
Als een ‘snoepwinkel’ mijn sensitiviteit proeven. Gevoel & expressie blijken ongelooflijk belangrijk voor me. Vooral het uiten. Resoneren, dan stroomt het leven in mij, en neem ik de tijd, uit de haast. Contact met de bron.

Het kostte me moeite in ‘t begin om je te accepteren, waardoor ik mijn machteloosheid op jou afreageerde. Mijn lange mail zorgde gelukkig voor een keerpunt, en ik ben je dankbaar dat je deze hebt ontvangen en aangenomen. Ik confronteerde mijn donkere kant.

Hoe minder mentale ‘story’, hoe mínder heftig, en hoe lichter mijn hoofd. In de 10-daagse Vipassana kon ik veel van jouw adviezen ‘doorleven’ tot diep van binnen.

Ik ben je zeer dankbaar voor je onvoorwaardelijke ontvangstruimte. Te zijn, met mijn zachtheid én mijn vuur.

Oprecht dank dus, je bent bijzonder. Blijf het leven voelen, zie met bewuste ogen het wonder en geniet!”

Beluister de review in beeld:

“Past jouw buiten van binnen nog?”

2018 – Een cliënt -werkzaam als werktuigbouwkundig ingenieur- die stress en depressieve gedachten ervoer en op zoek was naar wat nu echt bij hem past op werkgebied:


“Na een inzinking in 2014 begon mijn lange zoektocht naar duidelijkheid, via diverse therapeuten, reizen, yoga en diverse andere zaken bleef ik maar op zoek naar een ‘handleiding’ voor mezelf. Gezien ik er wel achter was dat ik een bepaalde mate van hooggevoeligheid heb, ging ik op zoek naar een coach die me hierin kon ondersteunen. Na wat zoeken en proefgesprekken kwam ik bij Ilona uit, het eerste gesprek was meteen overtuigend, met Ilona kon ik weer stappen zetten.

Tijdens onze sessies heb ik me regelmatig verbaasd over de intelligentie die Ilona gebruikt om bepaalde zaken duidelijk te maken, ook mijn metaforische en soms cryptische vergelijkingen hadden voor Ilona weinig uitleg nodig. Vaak wist zij op een zachte creatieve manier de kromme delen recht te buigen, door het in een ander perspectief te plaatsen. Vooral de oefeningen met ‘de focus’ en anders naar dingen leren kijken heeft een hoop in beweging gezet.

De sessies vlogen vaak voorbij en maakten mij ofwel razend enthousiast en soms ook wel verward, gezien bepaalde zaken tijd nodig hebben om te landen.

Voor het eerst in mijn leven zie ik dat de lang gezochte handleiding een soort boek is, een boek waarvan ik nu de inleiding heb geschreven en met de eerste hoofdstukken bezig ben. De titel van het boek is: ‘Mijn leven’ en dat het nog wel even duurt voordat dit boek af is, omdat ik nog midden in het grote levensproces zit.

Dankzij Ilona mag ik hierin een stuk rust ervaren, dat ik niet meer hoef te zoeken naar een fix, maar gewoon mag genieten van de reis, die nu in volle gang is.”

Beluister de review in beeld:

“Introspectie is sexy.”

2018 – Een cliënte -zelf hulpverlener, arts en wegwijs in de GGZ- had behoefte aan erkenning en genuanceerd onderzoek van een aantal pijnlijke ervaringen, zowel in de rol van arts als patiënt:


“Voor mij straalt Ilona wijsheid uit. Ik zocht de definitie op en die past haar goed: ‘wijsheid is de gave om kennis en inzicht te benutten voor de juiste woorden en de juiste handelingen op de juiste tijd.’

Ilona weet dat wat ze zegt/inbrengt in het gesprek/ wat ze je teruggeeft aan te laten sluiten bij precies dat wat echt van belang voor je is. Ze geeft er in haar begeleiding blijk van meerdere perspectieven tegelijk recht te doen. Ze geeft je handreikingen hoe je kunt reflecteren op je ervaringen, of gedachten, op zo’n manier dat je er zelf wijzer van wordt.

Als zij me vraagt of ik van mezelf ook mag zijn met of in het niet weten, dan voel ik echt bereidheid om dat te onderzoeken. Er te mogen zijn met het ongemak van voelen soms. En ervaar ik een groeiend vertrouwen om daar dan dus juist meer gemak in te gaan ervaren ;-).

Terwijl ze met je oefent in het ontwikkelen van je observerend en voelend vermogen, mag je ook gewoon je frustraties en projecties inbrengen en daar reageert ze dan in alle rust en met een grote zorgvuldigheid op. Zelfs eventueel naderhand via mail. Noem het ‘nazorg’.

Juist door de ruimte die ze laat, een rustige aanwezigheid, ben ik me meer bewust van mijn projecties. Terwijl ik ook de ruimte voel om ze in te brengen. Ik weet dat ik er zelf achter moet komen hoe ik me tot mijn projecties wil verhouden. Maar. En toch. Uiteindelijk hoef ik ze misschien/hopelijk niet meer zo nodig in te brengen van mezelf en kan ik ze voorbij laten gaan in mijn hoofd, zonder de ‘drang’ te voelen ze te delen.

Ik vind haar aanpak echt uniek door deze dialogische interactie. Of misschien beter gezegd: interventies!

Het geeft alle kans om zelf tot een ruimer perspectief te komen, in je eigen tempo.

In contact met Ilona ervaar ik ruimte, eerlijkheid, rust, vertrouwen, rijkheid, gevoeligheid/sensitiviteit, oog voor detail, nieuwsgierigheid.

Na een afspraak met Ilona voel ik me, zeer waarschijnlijk daardoor, (ver)lichter ;-).

Op LinkedIn beschreef ik het als volgt: Begeleiding door Ilona ervaar ik als een verademing. Letterlijk en figuurlijk!”

Beluister de review in beeld:

“Het geloof aan het wankelen brengen, doet waarheid iets steviger staan.”

2018 – Een cliënte, met een begaafde inborst en een achtergrond van verstoorde familierelaties en seksueel misbruik:


“Today I had my third session with Ilona Kuis. I have no words yet to describe this lady. I am sure I will find words in the future.

My condition of the last 46 years was mainly defined by dissociation. The opposite state of dissociation is awareness and consciousness. Ilona came on my path at the right time when I just started to learn about awareness. Awareness of body sensations, awareness of feelings, awareness of emotions. Dissociation is nature anesthetics, it makes you numb. It helps to be not conscious about what is happening to you. It helps to be unaware of events that are too dangerous to experience. Dissociation helps to survive. So meeting Ilona is like the antidote to this.

She is a highly conscious human being and pretty normal at the same time. I like her humor and normalness and at the same time I realize that her human qualities are scarce.

The word consciousness really came into being with Ilona. I am looking forward to session 4! :-)”

Beluister de review in beeld:

2018 – Een cliënte -zelf hulpverlener in de autismezorgsector- die behoefte had aan erkenning en inzicht, ervaring had met meditatie, en een nieuwe liefdespartner wilde vinden:


“Voor de eerste kennismaking met jou, was ik op zoek naar iemand die mij op mijn niveau van functioneren begreep en mij kon helpen inzicht te krijgen in mijn patronen. Ik zocht iemand met begrip voor de manier waarop ik denk, voel en beleef. Iemand die niet oordelend luistert maar ook niet met mij ‘meepraat’. Dit omdat ik graag op dieper niveau wilde groeien.

Toen ik de tekst op jouw website las, waarin stond waar cliënten van jou zich mogelijk in herkenden, raakte mij dit meteen. Door middel van deze tekst droeg je helder uit mij te begrijpen voordat we elkaar überhaupt kenden. Voor mij – iemand die zelf al veel bezig is met persoonlijke ontwikkeling en bewustwording en daarnaast zelf cliënten begeleidt – was het tot dan toe lastig om een coach/ therapeut te vinden die écht verder helpt. Ik had daar bij jou direct na de kennismaking vertrouwen in. Ik ervaarde je als warm, open en betrokken. Ook zei je meteen dingen die voor mij de kern raakten.

Wat ik onderscheidend vind aan jouw werkwijze is dat je tijdens de sessies in het moment aanwezig bent en daardoor een ruimte schept waarin alles gezien mag worden. Je verschuilt je niet achter een rol, maar bent met alles wat er op dat moment is, dienstbaar aan mijn proces. Ook kon je in heldere bewoording teruggeven wat ik je vertelde en ik voelde me daardoor erg gezien en begrepen. Daarnaast heb je me ook op andere manieren laten kijken: je hebt me perspectieven gegeven waar ik iets aan heb.

Kortom: je hebt me met veel helderheid en nuances steeds weer naar mijn eigen bewustzijn geleid en ik vond het een zeer wonderlijk proces. Jouw sessies hebben de kwaliteit dat het doorwerkt, nadat ik de coachingruimte heb verlaten. Op het moment dat ik het nodig had, kwamen de dingen die we hebben besproken terug en hielp het me in het moment bewust te worden. Hierdoor ben ik in een korte tijd tot veel inzichten gekomen. Ook gaf je mij vertrouwen in mezelf en mijn vermogens met betrekking tot wat ik mogelijk nog ga tegenkomen in mijn proces.

Dus: dankjewel voor de veilige, heldere, intelligente ruimte waarin ik mezelf en mijn patronen mocht onderzoeken! Ik ben blij dat ik de stap genomen heb om contact met je te zoeken.”

Beluister de review in beeld:

“Loving me, loving you. Aha…”

2017 – Een cliënte die zich herkent in hoogsensitiviteit en een leven wilde met meer intimiteit en verbinding met anderen, in een gepast evenwicht en zonder zichzelf ‘uit te leveren’:


“Jij triggert bij mij totaal niet de ‘hulpverleningsbehoefte/reddersverslaving’ waar ik toch een groot deel van mijn leven door geplaagd ben geweest. Voor wat betreft de dingen die jou overkomen en de keuzes die jij maakt, heb ik heel goed door dat je daarin autonoom bent en alhoewel ik me goed voor kan stellen dat je voor advies natuurlijk best op z’n tijd bij anderen te rade gaat, voel ik me hierin voor het eerst niet emotioneel misbruikt.

Dat klinkt niet echt als een compliment hè haha, dat je mij niet emotioneel misbruikt ;-), maar ik bedoel dat ik nu dus voor het eerst vòèl dat iemand geen beroep doet op mijn ongetwijfeld aanwezige hulpverleningskwaliteiten :-). Ik merk heel duidelijk aan jouw manier van communiceren dat je mij niet nodig hebt voor het maken van gezonde keuzes en ik wil je voor wat dat bij mij teweegbrengt bedanken.”

Beluister de review in beeld:

“Wil je met me in zee?”
“Ja! En je hoeft me niet te redden.”

2017 – Een cliënt die zich wezenlijk ‘anders’ voelde en de wens had om meer zichzelf te kunnen zijn in contact met zijn omgeving:


“Een paar maanden geleden ontdekte ik dat ik HB’er ben. Het besef alleen al maakte veel los en ontspande me. Gelijktijdig riep het veel nieuwe vragen op. Ik wist dat ik een hoog IQ had, maar dat zegt op zichzelf niet zo veel. Ik wilde begrijpen wat het met ‘mijn wezen’ deed. Als regelmatig getypeerde “vreemde eend” wilde ik leren wat het vreemde was, waardoor het in ieder geval voor mij niet meer vreemd (in de zin van onbekend) maar juist bekend zou worden.

Toen ik op internet de rijtjes HB-kenmerken las, kwam het besef binnen als een mokerslag. Ik heb staan huilen onder de douche, omdat ik aanvoelde dat het om een existentiële ontdekking ging. Na een zwaar project op het werk en een nogal heftige foute medische diagnose -ik zou nog een jaartje leven- was ik intern nogal uit balans geraakt. Ik wist niet meer zo goed wat ik echt wilde, twijfelde aan alles, was mijn blije en sterke ik niet meer, en was regelmatig somber. De spanning die ik letterlijk in mijn lijf voelde, ging maar niet weg en ik had geen idee waarom niet. Als eeuwige optimist kon ik het namelijk ook omdraaien: blij dat ik gezond ben, blij dat ik dat project heb teruggegeven, blij dat ik weer kan werken aan nieuwe ideeën en initiatieven. Maar zo eenvoudig was het dit keer niet. De vraag die mij zo onzeker maakte was, hoe heeft het zover kunnen komen? En hoe voorkom ik dat het weer gebeurt?

Veel gezocht. Bleek een oerwoud te zijn, waarbij veel paden uitkwamen bij psychologenpraktijken. Naar mijn gevoel had ik daar niks te zoeken. Uiteindelijk kwam ik via een hulpverlenerslijstje jouw site tegen. Die sprak me qua toon en vorm aan. Daarnaast ben je ervaringsdeskundige, wat ik in dit geval belangrijk vond.

Jouw site stak met kop en schouders boven de andere sites uit. De site zag er erg warm en professioneel uit. De toon van de teksten is inclusief en gericht op begrijpen, om van daaruit je functioneren/communicatie te verbeteren. Andere sites hebben het dominant over IQ, wat ik zelf het minst interessant vind. Dat is slechts een gegeven. Niet iets om jezelf voor op de borst te kloppen. Wat het met je zijn doet, vind ik vele malen belangrijker. En dat spreekt uit jouw site.

Je kennismakings-mailtje ademde dezelfde sfeer. Het bevestigde mij in mijn hoop dat je site niet alleen een mooi frontje was, maar doorleefd en authentiek. Ik wilde met iemand praten die het ook had meegemaakt en er verder over had nagedacht. Het niet behandelen als probleem, maar als een stap in mijn bewustwordingsproces.

Als ik eerlijk ben, ga ik elk gesprek met jou onvoorbereid in. Misschien wel bewust, omdat ik ‘het’ wil laten gebeuren. Het bewust worden lijkt bij mij twee fases te doorlopen. Eerst een gesprek met jou. Daarin gebeurt veel. Je stelt open vragen, ik vertel veel, jij vraagt door of stelt sommige opmerkingen ter discussie waardoor je mij tot essentie dwingt. In de weken erna denk ik er over na. Soort internalisering. Ook begin ik dingen die gebeuren beter te begrijpen terwijl ze gebeuren. Denk aan gesprekken die dreigen vast te lopen, onbegrip, gevoel van (gebrek aan) urgentie.

Als ‘denker’ ben ik geneigd om problemen vooral vanuit de ratio (of abstractie) te benaderen. Dat leidt nogal eens tot het verwijt dat ik mijn gevoel niet gebruik. Het is waar dat ik soms moeilijk bij mijn gevoel kan, in woorden, maar ik weet wel dat mijn gevoel sterk is ontwikkeld, in die zin dat ik nuances vaak scherp aanvoel en meeneem in mijn beslissingen. Dat mijn binnenste soms stormt, terwijl ik aan de buitenkant rustig en beheerst overkom. Jouw aandacht voor dat ‘rijke voelen’, dat het er mag zijn, gaf mij rust. Het hoort erbij. Het is onderdeel van wie ik ben. Hoe fijn dat het (h)erkend wordt.

Waar ik op hoop, en de eerste signalen al van waarneem, is dat meer begrip van mijzelf als HB’er mij gaat helpen om mijn golflengte beter af te stemmen op mijn omgeving. Waardoor ik gemakkelijker kan verbinden met mensen, en zij met mij.

Ik heb geluk gehad jou te ontmoeten als coach in dit proces. Je bent toegankelijk, authentiek, luistert ‘door’, stelt scherpe vragen, vat goed samen, komt met rijke inzichten, en stelt me op mijn gemak. Nog meer complimentjes? Ze zijn oprecht ;-).”

Beluister de review in beeld:

“Alles wat vanzelf komt, heeft geen aansporing nodig.”

2017 – Een cliënte -twintiger, onderzoekster- die hulp zocht bij de omgang met conflicten:

“Ik ben er recent achter gekomen dat hoogbegaafdheid iets is waarin ik veel van mezelf terug zie. Opgelucht, maar ook met een beetje een ongemakkelijk gevoel ging ik op zoek naar iemand die me daarmee op weg kon helpen. Ik kwam uit bij Ilona.
 
Zij heeft met veel empathie naar me geluisterd, me heel erg geholpen bij het omgaan met een bepaald soort conflicten die ik ervoer en me weer op andere denksporen gezet. En dat alles op een leuke, maar ook hele snelle, goed doordachte en slimme manier.
 
Ik koos voor Ilona omdat ze down-to-earth overkwam, een holistische benadering heeft en je ziet als mens, niet alleen als iemand die hoogbegaafd is. Ze kan vanuit veel hoeken met je meedenken, hoe het is om hoogbegaafd te zijn, vanuit de samenleving en vanuit persoonlijke invalshoeken.
 

Dit had voor mij het resultaat dat ik lekkerder in mijn vel zit en nieuwe invalshoeken tot mijn beschikking heb om naar problemen te kijken. Ik heb een aantal keer met Ilona afgesproken, omdat ze allerlei interessante ideeën had en het fijn is om met iemand te kunnen sparren die echt luistert.”

Beluister de review in beeld:

“Er is een weg terug en die gaat vooruit.”

2017 – Een cliënte -moeder en zelfstandig ondernemer- die een patroon had ontwikkeld om hard te werken in relaties met anderen:


“Waar ik nu wel letterlijk een beetje stil van ben, is dat ik al die jaren zo druk ben geweest met uit te reiken naar de ander, alle signalen op te vangen, te begrijpen, mezelf te laten begrijpen etc. en dat dat dus juist voorkomen heeft dat precies dat gebeurde: echt contact, wederzijds begrip, de ander ruimte geven en zelf ruimte ervaren.

Gisteren sprak ik nog met mijn vriendin en ik merkte gelijk dat ik dat op een andere manier deed. Er zat veel meer rust in het gesprek. Zij gaf ook veel meer input. Tegelijkertijd merkte ik dat ik ruimte kreeg om te ervaren hoe het contact voor mij voelde. Ook vanmorgen een fijn gesprek gehad met een collega. Voel heel veel rust in mijn hoofd op een of andere manier.

Door jouw feedback op de communicatie heb je precies de punten naar voren gehaald die al die tijd ongezien bleven. Je hebt me laten zien, maar ook laten voelen, hoe het anders kan. Dat laatste maakt het wezenlijke verschil. Na deze ervaring wil ik niet anders meer.”

Beluister de review in beeld:

“Ik? Neeee, ik heb niet zoveel nodig hoor, als het maar het juiste is.”

2017 – Een cliënt die zich herkent/herkende in autisme en zich wilde leren uiten als de liefdevolle man die hij van binnen voelde te zijn:


“Na diverse andere hulpverleningstrajecten was er bij mij nog steeds de behoefte naar dat ene, die rust, die helpende hand bij de dingen waar ik dagelijks tegenaan liep, iemand die me écht begreep en die direct die behoefte kon aanvoelen. Iemand die mij kon helpen aan zelfvertrouwen, mijn positie in alledaagse ontmoetingen en gesprekken versterken, helpen met mijn reacties die vaak veel te heftig waren. Iemand die mijn luistervaardigheid kon ontwikkelen om dingen te kunnen horen die ik eerder niet of in ruis verstond.

Ik zocht niet via Google. De hoeveelheid hits is duizelingwekkend.

Als ik gericht op zoek ga, doe ik dat zoveel mogelijk via social media. Vooral de referenties en aanbevelingen van andere mensen vind ik belangrijk voor het eerste gevoel.

Ons eerste contact was online, ik zag je voorbijkomen op mijn feed via een like van iemand anders. Mijn interesse was gewekt door je slogan die je vaak hanteert (‘Het gevoel wil gevoeld worden en het denken mag er wezen’). Op je site werd ik gegrepen door deze passage:

Je valt op door je eigenheid, eigenwijsheid, eigenzinnigheid. Wellicht ontvang je bewondering of heb je juist de indruk te worden bestreden, terwijl je in essentie zoekt naar gelijkwaardigheid. Diversiteit. Complexiteit. Diepgang. Je ervaart gemis. En snakt ernaar om gezien en gehoord te worden in jouw krachten en kwetsbaarheden, en ruimte te ervaren in de uitwisseling. Je zou graag begrepen willen worden. Je verlangt naar een ware connectie met anderen, echt contact, wederzijds begrip.

De rust, de veiligheid, het vertrouwen dat deze tekst op mij weet over te brengen doet me nu weer denken aan dat moment van toen. Eindelijk iemand die begrijpt, die snapt waar ik mee worstel, waar ik mee rondloop. Dat was de trigger om je een mail te sturen. Een mail die je warm en aanvoelend beantwoordde.

Na diverse mails waarin je echt meeleefde en je kennis op dit gebied mij overtuigde, hebben we onze eerste afspraak gemaakt. Ik was best gespannen, niet wetend wie je was of hoe je was. Maar toen je op me afliep, keek je me aan en op dat moment was het ijs gebroken en ben ik dankbaar dat ik je ontmoet heb.

Je betekent inmiddels heel veel voor me, ik leun en steun op je en je geeft me zoveel handvatten om alles te doen wat ik wil, op de manier waarop ik wil. Me zelfvertrouwen te geven voor moeilijke situaties. Ik kan je altijd mailen, je geeft altijd antwoord (dat is ook heel erg fijn).”

Beluister de review in beeld:

“Erken de diepte en leer zwemmen.”

2017 – Een cliënt -tijdelijk zonder baan na een succesvolle en opzienbarende carrière als verkoper- herkende zich in hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit, was geïnspireerd door paranormale ervaringen en zocht feedback en steun om zich te kunnen herpositioneren op de arbeidsmarkt:


“In april 2016 kreeg ik contact met Ilona Kuis via LinkedIn. Haar website had ik goed doorgenomen, ik las haar levensverhaal en de vele schrijfsels. Ik herkende veel van wat ze schreef. Mijn eigen afkomst is uit een heel groot gezin en ik had wel heel veel broertjes en zusjes onder mij staan. Een opvoeding heb ik zelf nooit gehad; die bestond eigenlijk alleen maar uit het zorgen voor een ander en werken. Als hoogbegaafde persoon had ik mezelf gevormd en ik heb heel veel eenzaamheid ervaren.

19 juli 2016 werd een bijzondere dag. In de ochtend had ik totaal onverwacht geen baan meer en mocht ik de afspraken voor die middag in Amsterdam afzeggen. In de middag ontmoette ik Ilona voor het eerst en spraken we uitgebreid.

Het contact met Ilona was vanaf het begin af aan direct heel open en warm, ook buiten de sessies om via e-mail is het contact ontzettend fijn, warm, en Super te noemen. Ik heb haar leren kennen als een vrouw met een zeer brede belangstelling, ook voor spirituele zaken. Geen onderwerp is te gek en alles kan in alle openheid worden besproken. Geen vooroordelen, maar een luisterend en belangstellend oor. Daar fleur ik persoonlijk erg van op. Ze was een enorm open mens en ik kon haar alles zeggen. Iemand ontmoeten die oprechte en eerlijke feedback gaf, was al een geweldige ervaring op zich.

Mijn idee was dat het geen toeval is dat ik haar tegenkwam en ik heb later besloten dat ik haar vaker wilde zien en spreken. Ik voelde wel aan dat ik het voor mezelf anders moest gaan doen? Maar ik wist zelf niet wat.

Inmiddels heb ik Ilona zo’n 10 keer gesproken op de zeer gezellige wandelingen. Ilona is in staat je op een leuke manier de spiegel voor te houden en daardoor heb ik andere inzichten gekregen. Meer bewustwording en ik ben inmiddels ook wat anders gaan communiceren. Door mijn jeugd en mijn zelfopvoeding had ik ook duidelijk zaken over het hoofd gezien en mezelf dingen ontnomen. Dankzij Ilona zijn er zaken boven komen drijven die ik wel diep voelde, maar niet goed onder woorden kon brengen en dus onderdrukte. Door de sessies heen ben ik een blijer mens geworden. Nog steeds erg spontaan, maar wel rustiger van binnen.

‘Van de 330.000 hoogbegaafde mensen in Nederland zit 1/3 niet lekker in zijn of haar vel’ heb ik gelezen in een onderzoek. Zeker voor deze groep kan ik Ilona van harte aanbevelen.

Mijn grote dank aan haar!”

Beluister de review in beeld: