Begeleiding in bewustwording logo

Dankbaarheid, dankwoord & design

Deze website is een project van mijn partner en mij. Verder ben ik geholpen met bijdragen van andere creatieve mensen, voor bouw en design. Op ontwerp, inhoud en gebruiksgemak hebben we feedback ontvangen van ruim tiental mensen uit zakelijk en privé verband. Hieronder staat mijn dankwoord aan hen, aangevuld met een toelichting op de design principes die passen bij onze intuïtieve ontwerpkeuzes.

Ook vind je op deze pagina een dagelijks ritueel voor het slapengaan: de dankbaarheid.

“Genegenheid.”
styling bubbles

Dankwoord

Aljoscha Vorst – Vorst Studio – ontwerp, UX, bouw, SEO

Deze website is in samenwerking met Aljoscha ontworpen en door hem gebouwd. Dat ik mijn werk hier online zo verzorgd en compleet kan tonen, heb ik aan hem te danken. Aljoscha is in staat zowel high-over als op detailniveau te werken. Sinds september 2023 werkt hij als zelfstandig ondernemer aan de opbouw van het label Vorst Studio. Een motto van multitool Aljoscha is ‘wat ik nog niet kan, dat wil ik leren’. Hij is autodidactisch, inlevend, bescheiden, accuraat, optimistisch, reflectief on the spot en volgt zijn gevoel. De eerste, grootste dank op deze pagina is aan hem. Hij schreef het gedichtje One op de pagina Uitgelichte bronnen.

(Klik op het bolletje voor een achtergrondweetje)Tijdens het ontwerpproces bleken we steeds langere werkdagen heel natuurlijk te kunnen samenwerken. Het begon ons op te vallen hoe moeiteloos we samen konden zijn en konden creëren. In ‘no time’ leerden we elkaar goed kennen, alle lichten gingen op groen, Aljoscha en ik werden een stel. De liefde en uren die we samen aan deze website hebben gegeven, zijn onbetaalbaar. Dank je wel, schat, voor je Aljoscha-zijn!

Creatieve professionals

Andreas Maschke

Zijn website: Andreas-Maschke.com.

Het gebruikte beeldmateriaal op deze website bestaat uit fractalsWat is een fractal? “Een fractal, soms ook fractaal genoemd, is een meetkundige figuur die zelfgelijkend is, dat wil zeggen opgebouwd is uit delen die min of meer gelijkvormig zijn met de figuur zelf. Fractals hebben een oneindige hoeveelheid details.” Bron: nl.Wikipedia.org/wiki/Fractal.en zijn alle gemaakt door de Duitse (computer)kunstenaar Andreas. Via de flame & fractal generator JWildfire vonden we zijn werk en blijkbaar moest het zo zijn, hij wilde direct meewerken. Dank je wel Andreas, voor je begrip, geduld en toestemming om met jouw bijzonder mooie fractals de woorden hier te vergezellen.

Raoul Koster

Raoul heeft de meeste iconen ontworpen / getweakt die bij de vijf hoofdmenu-items horen.Je vindt ze onderaan op de pagina Sitemap en als stijlelement in diverse groottes op de bijbehorende pagina’s.De kunst die Raoul zelf maakt, is zijn muziek die hij in zijn eigen studio inzingt, musiceert, edit en mixt. Zijn astrale ervaringen en healing journey vormen de belangrijkste inspiraties. Raoul is zelf een instrument en zit vol muzikaliteit. Dank je wel Raoul, voor je vriendschap, je zachte kunstenaarshart en de tijd om samen de iconen te maken.

Tristan Graaff

Tijdens zijn opleiding tot front end developer heeft Tristan in de beginfase van het websiteproject meegewerkt aan een aantal pagina’s en functionaliteiten. Ik heb hem leren kennen als integer, betrokken en ultra leergierig mens met talent voor spreek- en programmeertalen. Tristan, dank je wel voor jouw toewijding en de uren bouwen, onderzoek en overleg.

Eerste lezers

Volgens goed UX-gebruik (UX = user experience) hielden we in december 2023 en januari 2024 een feedbackronde met eerste lezers. Elk van hen liet hun eigen unieke zelf los op het concept en dat leverde waardevolle inzichten op, gegeven vanuit eerlijkheid.

Een rode draad was dat er een overweldigende hoeveelheid informatie op deze website staat, wat best wat vraagt van de bezoeker in het zelfstandig navigeren en onderzoeken. Een andere rode draad was dat die complexiteit op een rustige en ordelijke manier wordt aangeboden, met echte aandacht die bewuste verwerking stimuleert. Ook was een veelgegeven advies om de bezoeker meer te helpen zijn/haar eerste prangende vragen over Begeleiding in bewustwording beantwoord te krijgen. Werkelijk alle feedback heeft ons geholpen en geïnspireerd om allerlei grote en kleine verbeteringen door te voeren.

Lieve eerste lezers, we zijn jullie zeer dankbaar voor jullie gevoelsreflecties. Jullie hebben ons gesteund in een fase van ons leven en werk die ons zeer dierbaar is!

Terug naar het overzicht

styling bubbles

Design principles / ontwerpprincipes

Aljoscha en ik volgden ons gevoel over wat we mooi vonden en vonden dat terug in de volgende twee principes uit het boekje Universal principles of design: UniversalPrinciplesofDesign.com/books.

Self-similarity / zelfgelijkvormigheid

Een compositie opgebouwd uit gelijksoortige patronen op diverse niveaus in de compositie. Natuurlijke vormen hebben deze eigenschap; zij zijn opgebouwd uit repeterende patronen. Deze vormen worden universeel mooi gevonden, zoals een symmetrisch gezicht. Concrete uitwerkingen van dit ontwerpprincipe zijn bomen en planten, fotomozaïeken, Romeinse aquaducten en fractals.

Wabi-sabi

Deze stijl belichaamt natuurlijkheid, eenvoud en subtiele imperfectie. Daarbij is elk detail het gevolg van een bewuste keuze, net zoals Aljoscha en ik hebben nagedacht over elke pixel en letter op deze website. Beroemd is het voorbeeld van een perfect gecoiffuurde Japanse tuin die er volkomen natuurlijk uitziet inclusief enkele expres achtergelaten afgevallen blaadjes.

Wabi verwijst naar schoonheid die tot stand komt door subtiele imperfectie. Sabi verwijst naar schoonheid die komt door het verstrijken van de tijd (vergelijk: de quote onderaan de pagina Flora en fauna over ouder worden en vooruitgang).

Wabi-sabi overstijgt esthetische conventies zoals de voorkeur voor symmetrie. Wabi-sabi is er voor hen die gevoelig zijn voor verfijnde, organische ontwerpen en voor hen die de rijpheid hebben om compleet realistisch te willen zijn. Wabi-sabi is misschien wel hoe wij mensen bedoeld zijn. Artikel 26 van de Bijsluiter zegt iets vergelijkbaars.

Terug naar het overzicht

Dankbaarheid

De magie van dankbaar zijn

Als je zo dichtbij jezelf bent dat je kunt waarnemen dat jijzelf je meest dierbare creatie bent en dat je jezelf kunt vormen waar je bijstaat, dan is de vraag waar je aandacht aan besteedt een intens indringende, activerende vraag. Aandacht is te trainen. Dankbaar leren zijn en bewust zijn van zoveel om dankbaar voor te zijn, daarmee voed je je brein op als het ware om zich te voeden met wat er is. Ook in de tijden dat je leven nog niet is zoals je het graag ziet.

Dit is het, de show is begonnen

Onze levens zijn gaande en wij zijn continu in wording. Onze breinen en lichamen bouwen zich op in lijn met onze staat van zijn en de keuzes die we maken. Kun je bemerken dat je toekomst nog niet is geschreven en dat de toekomstige jij voortkomt uit de huidige jij? Dat er onderscheid is te maken tussen de beelden en verhalen in je gedachten (met projecties op morgen, de rest van het jaar, de rest van je leven) en je aanwezigheid in het nu? Kun je jezelf waarnemen in het heden? Besef je dat je een levend wezen bent dat nu leeft, en kun je die aanwezigheid ook voelen?

Parallellen:

Gezonde gewoonten inmasseren

We zijn er continu bij, kunnen onszelf actief vormen en telkens opnieuw in het nu realiseren dat we kunnen creëren. Al vroeg gezonde keuzes ‘inmasseren’ maakt ze bijvoorbeeld makkelijker tot vitale gewoonten, zoals: neem je standaard de lift of de trap? En complexer: druk je standaard je emoties weg of help je jezelf comfortabeler met ze te zijn door voor de waarheid van het voelen te kiezen?

Ook traumaverwerking, mentale (de)programmering, persoonlijkheidsvorming en natuurlijke uitlijning (‘alignment with light’) zijn ingebed in het besef van vorm-omvattend bewustzijn. Minimaal eenmaal daags ‘aanstippen’ dat je hebt geleefd die dag is een methode om dat besef te activeren dan wel actief te houden. Zo kun je stilstaan bij wat er op een dag is gebeurd, geleerd en beleefd. Het verwerken daarvan is gebaat bij een bewuste pas op de plaats. Je traint er je waarnemingsvermogen en bewustzijn mee.

Waar ben je vandaag dankbaar voor?

Een van de vele manieren om dit praktisch een plek te geven, is door regelmatig / dagelijks aandachtig stil te staan bij ‘waar je dankbaar voor bent of kúnt zijn’. Des te meer je kunt waarnemen ‘wat er (wél) is’, des te meer redenen je hebt om dankbaar te zijn. De eerste zoveel keren kunnen pijnlijk voelen, het kan haast makkelijker lijken om in afwijzing, frustratie en drama (het bekende = vertrouwd = quasi veilig) te blijven ronddwalen. Prik daar doorheen.

Parallel:

Avondritueel

Zelf ervaar ik de avond als een fijn, geschikt moment voor de dankbaarheid. Zo kun je ’s avonds voor het slapengaan een bewust stil samenzijn met jezelf hebben en in gedachten de dag de revue laten passeren, terwijl je benoemt waar je dankbaar voor bent (van kleine momenten tot grote mijlpalen, van concrete gebeurtenissen tot meer fijngevoelige waarnemingen). Als het lastig blijkt om authentieke dankbaarheid te voelen (bijvoorbeeld als je je schaamt, als je door een ellendige periode gaat of als je gevoelig bent voor cynisme), dan kun je jezelf voornemen om er minimaal een X aantal te noemen, zodat je wel ‘moet’ blijven kijken totdat je iets ziet waar je oprecht dankbaar voor bent. De dankbaarheid kan guitig, met gratie, ernstig of al half in slaap.

Ik wens je een goede nachtrust, een ontwaakt bewustzijn en positieve effecten om dankbaar voor te zijn!

Met deze dankbaarheidspagina is de laatste menupagina officieel een feit! Dank aan jou voor de tijd die je hebt gespendeerd aan het tot je nemen van -porties van- deze website. Het mooie van een website is dat die natuurlijk geen laatste pagina heeft, je kunt er kriskras doorheen navigeren en nieuwe ontdekkingen doen in de content die je hier vindt; je bewustzijnsontwikkeling zal maken dat je meer ziet in wat je herleest, bovendien zal ik teksten en bijdragen blijven toevoegen en verfijnen.

Wellicht wil je nu lezen over Bewustwording, over mijn Begeleiding, contact opnemen of een eerste sessie boeken. Mogelijk heb je interesse in Collega’s waar ik dankbaar voor ben of heb je zin de Bijsluiter eens integraal door te nemen. Reviews geven ook een hele hoop fijne prikkels. Of… Wat is wijsheid?.

Terug naar het overzicht

“’Bedankt voor je tijd, zeg je.
Zeg dat alsjeblieft niet te vaak.
Mijn tijd voor jou is vanzelfsprekend.
Vriend(in)!”
Wallpaper water lily

We leven! In een wereld met voor ieder wat wils.
Een ontdekkingsreis, een ingenieus spel, een dierbaar proces.