Begeleiding in bewustwording logo

Vrijere media

Waarom zou je níet willen weten?*Niet-willen weten kun je oppervlakkig ‘een keuze’ noemen en meer diepgaand begrijpen als -een effect van of een reactie op- traumatisering, zie daarvoor de tekst onder Trauma & therapie op de pagina Mens-zijn.

En waarom zou je je beperken tot louter die bronnen die de meeste mensen kennen? De bronnen die je via de reclame of je beroepsgroep krijgt aangereikt, die volgens de regels der wetenschap of goede smaak of je sociale klasse geoorloofd zijn? Als echt willen weten je doel is, maakt het zogenaamde imago van de informatiebron dan uit?

Een brede bronnenoriëntatie is een stimulans voor een vrije vorming en tegelijk een uiting daarvan. Zowel leugens als waarheden worden uitgesproken door een breed scala aan mensen die overal wel te vinden zijn. Meer bewustzijn helpt je om te filteren wat waarheid in zich heeft.

“De absolute waarheid kan niet worden uitgesproken, met woorden alleen worden aangeraakt. De relatieve waarheden dienen met zoveel woorden te worden uitgesproken.”

Is álles subjectief of bestaat de waarheid?

Tot op heden weet ik, ervaar ik, mede dankzij mijn eigen bewustwordingsproces, intuïtie, introspectie en rechtenstudie, dat er wel degelijk objectieve waarheid is, en niet, zoals wijdverspreid wordt gerelativeerd, dat ‘ieder zijn eigen waarheid’ heeft, dat ‘dé waarheid niet bestaat of niet te kennen is’ en dat ‘er slechts perspectieven en percepties zijn’. Er is veel relatief, behalve het absolute. Er zijn fysieke en spirituele feiten die we (tot op enige hoogte?) kunnen leren waarnemen. De waarheid verdient eerbied en kan niet subjectief worden verklaard. Onze gedachten daarmee in lijn brengen, is… zingevend, logisch, gezond, bevrijdend, superleuk… onze taak?

Wacht even… dé waarheid?

Waar heb ik het over als ik schrijf ‘de waarheid’? Met de term ‘de waarheid’ verwijs ik naar iets wat objectief, universeel en onderzoekbaar is. Niet één ‘iets’, maar een totaal aan waarheden die de waarheid vormen.

Waarheid = dat wat is (gebeurd). Voor onze gedachten klinkt die gecomprimeerde omschrijving te simpel, vaag, cryptisch, onzeker. In het intuïtieve, onderbewuste weten is die omschrijving precies goed, want alleszeggend en allesomvattend. Maar om tot bewuste kennis en bewust begrip te komen, hebben we woorden nodig.

Daarom, deze uitwerking van ‘dat wat is’ in vijf waarheidslagen:
– de absolute, diepste, onveranderlijke werkelijkheid = bewustzijn (pagina Bewustzijn)
– de spirituele waarheid over wie we werkelijk zijn en over de bron van creatie (hier zijn vele termen voor en gradaties in te onderscheiden; zie pagina’s Bewustzijn en Universum)
– de feitelijke waarheid over gebeurtenissen (pagina Wereld; in onderzoek)
– de intelligentie en kennis die zijn opgeslagen in het lichaam (pagina Mens-zijn)
– de veranderlijke waarheid van gevoelens en gedachten (pagina Mens-zijn)

Wacht nog even…

Een voorbehoud is hier op zijn plek: het is nog niet zo makkelijk om vast te stellen wat echt is en wat er echt gebeurt. Wat kunnen we zeker weten? Wat kunnen we kennen uit eigen waarneming en ervaring, en hoe gaan we om met indirect bewijs? Hoe weten we wat waar is en wat niet? Durven we onze intuïtie te vertrouwen en te ontwikkelen? Waar komt kennis vandaan? 

Hoeveel waarde hecht je aan de waarheid?

Waarheid is er. We kunnen daar contact mee maken als we onze harten en geesten openen voor iets nieuws en vastbesloten zijn om onszelf te verhelderen van ruis. In onszelf leren voelen, resoneren, toetsen, filteren, onderscheiden en beoordelen wat ons extern wordt verteld en wat we daarvan ten onrechte hebben geïnternaliseerd, in relatie tot de waarheid die ons continu gidst. Er zijn giga veel afleidingen aanwezig, wat je oriëntatie als mens en het vaststellen van de waarheden van dit leven tot een intensief ontwikkelproces maakt.Zie ook de artikelen 13: Ui, puzzel, accordeon, discobal en 18: ‘Mijn waarheid, mijn mening’? van de Bijsluiter.

Kijktips ter omlijsting

Twee bijdragen van twee mensen met ieder een totaal andere energie die hun kennis over waarheid delen:

Zie elkaar als puzzelstukjes, als representanten, als zonnestralen

Als je je voorstelt dat er miljarden mensen op aarde zijn die allemaal expressies zijn van het leven, dan opent dat je ontvankelijkheid voor dat wat zij weten, kunnen, representeren. Verwar een individu niet met de perfectie van het geheel (zie ook artikel 26 van de Bijsluiter), maar laat hen je voeden, spiegelen, irriteren, inspireren om een completer mens te zijn en tot een vollediger bewustzijn te komen.

Vergelijk deze ‘Tips voor de wijsgeer’: Vrijewereld.org/tips-voor-de-wijsgeer.

Open & paraat zijn

Wat is hierbij essentieel? Balans.

Enerzijds: verwonderd open zijn, geduld hebben met jezelf en blijven voelen hoe je reageert, terwijl je luistert, kijkt, leest. Niet stigmatiseren op verschijningsvorm zoals het uiterlijk van de verteller of de vorm van het format, maar luisteren naar de inhoud en de frequentie waarop die wordt gebracht. Spelen er misschien emoties of overtuigingen bij je op die de aangeboden informatie voortijdig willen afserveren of juist gretig accepteren?

Anderzijds: paraat, stevig, kritisch zijn, aan de hand van toenemende levenservaring blijven analyseren, nuances ontwaren, waar mogelijk de theorie toetsen aan de praktijk en alle gedachten onderzoeken. Hoe betrouwbaar acht je de boodschap en de boodschapper, en op basis waarvan?

Parallel: zie voor concrete kennis over de balans tussen ‘open en paraat zijn’ de pagina Mens-zijn onder Breinbalans / hersenhelften.

Van bewustwording naar onbewustheid naar bewustwording…

Bewustwording is, naast een avontuur van ontdekkingen en inspiraties, een proces met moeilijke mentale hordes en verdrietige fases. Je overtuigingen uitgedaagd zien worden, kennis nemen van pijnlijke waarheden, twijfelen aan wat waar en niet waar is, geëmotioneerd raken, het mag allemaal doorgewerkt worden en dat kost energie. Het -tijdelijke- risico of effect van bewustwording op een bepaald aspect is dat het een volgende onbewustheid inleidt.

Het vraagt innerlijke waakzaamheid om ergens kennis van te nemen, zonder het met negatieve, boze of angstige energie, vanuit afhankelijkheid en strijd, onbedoeld in stand te houden of zelfs manifest te helpen worden. De crux is om telkens terug te keren naar bewustwording en eventuele innerlijke conflicten in jezelf te herkennen en allereerst daar op te lossen.

En… adem uit

Soms even je schouders ophalen (en weer laten zakken) is niet alleen ontspannend maar ook dienend om je lijf de ruimte te geven om de informatie te verwerken. Een noodzakelijke vervolgstap nadat je ergens kennis van hebt genomen, is de inhoud weer los te laten, te ‘vergeten’ en puur bewustzijn te zijn (zie onder Bewustzijn en een beetje onder Universum), zodat je innerlijk geleid en georganiseerd kunt worden. Vertrouw daarop en heb vrede met niet-weten. Durf elke gedachtegang te denken als óptie in de intimiteit van je eigen geest, wees nieuwsgierig, speel met de grenzen van je bevattingsvermogen en oefen je geestelijk accordeon.

En… door!

Op het vervolg van deze pagina staat een selectie van de kleinere media of de vrijere media zoals ik ze noem, wiens producties vrijer zijn van angst, geldstromen, politieke agenda’s en dogma’s. Ik schrijf bewust vrijér en niet vrij. Hoe je deze media hanteert ten opzichte van de reguliere media, is een keuze die iedereen voor zichzelf kan maken. Hoe vrij kun je een ander laten zijn?

Zijn de vrijere media controlled opposition? Gefinancierd door ‘de Russen’? Brengers van desinformatie? Mag je dat in alle rust zelfstandig onderzoeken? Zijn ze, net als de reguliere media, imperfect? Dat sowieso. Controversieel? Voor sommigen. Kleurrijk? Dat zeker!

Hierna vind je ze onderverdeeld in papieren kranten, podcasts, nieuws communities en internationaal, met tussendoor twee persoonlijke bijdragen: ‘Je moet niet alles geloven’ en ‘Nieuwswaardigheid’.

Terug naar het overzicht

styling bubbles

Papieren kranten

Het staat in de krant! Ja… en hoe representatief voor de realiteit is het wat daar staat? In hoeverre is de werkelijkheid daar gedekt? Welke autoriteit geef je aan de krant die je leest? Deze vragen zijn relevant voor elke krant, elk nieuwsmedium, elke bron in feite. Hieronder vind je vijf vrijere kranten om je te assisteren in je kennisname en begrip van wat er in de wereld gebeurt. Veel lees- en filterplezier!

Gezond Verstand

GezondVerstand.eu

Oprichter en hoofdredacteur Karel van Wolferen startte deze krant in 2020 die tweemaal per maand verschijnt als magazine (ook podcasts).

De Groene Amsterdammer

Groene.nl

Deze krant is opgericht in 1877 en eigendom van een stichting (niet van DPG Media of Mediahuis Nederland).

Krant van de Aarde

KrantvandeAarde.nl

Een uitgave van de stichting Dag van de Aarde. De stichting wil met de krant mensen aanzetten tot een gezonde, duurzame levensstijl.

De Correspondent

DeCorrespondent.nl

Dit journalistieke platform (tevens uitgeverij) bestaat sinds 2013 en is opgericht door hoofdredacteur Rob Wijnberg.

De Andere Krant

DeAndereKrant.nl

Gestart als burgerinitiatief in 2018 door Madeleine Klinkhamer, Rens van der Bulck en Sander Compagner. Uitgegroeid tot wekelijkse editie (ook podcasts), met Karel Beckman als hoofdredacteur.

Naast kranten zijn podcasts een geliefde manier om woorden en geluiden te verspreiden; hierna vind je een lijst met media professionals en hun podcasts met elk hun eigen stijl.

Terug naar het overzicht

“Gezond verstand. Een teken dat je erover beschikt, is dat je er,
bij tijd en wijle, aandachtig aan twijfelt. Lijkt mij.”
styling bubbles

Podcasts
(video en/of radio)

Videoschermen en radiozenders zijn hulpmiddelen om je dichterbij de waarheden te brengen, mits je niet alles klakkeloos gelooft, iedere maker zijn proces gunt en geen perfectie verwacht, en je bewust blijft van je eigen presentie als ultieme waarheid en heelheid (‘ik ben, ik ben hier, ik ben nu, ik heb een keuze’). Podcasts luisteren kan overal, net als bewust zijn van jezelf als thuisbasis, als anker.

Bakkie met Bergsma

TheFireOnline.com

Sietske Bergsma werkt als journalist, publiciste en juriste en is gericht op behoud van het vrije debat. Haar scherpzinnige observaties en verbandleggingen brengt ze in een mix van warmte, droge welbespraakte humor en politieke kennis.

Hoop Helder Hulleman

SvenHulleman.nl

Deze podcast heette voorheen ‘Een Oorlog Reeds Verloren’ (Een Vrede Reeds Gewonnen). Sven-Ake Hulleman is jurist, publicist en (onbenoemd) mysticus. Zijn mysterieuze ‘broer’ duikt in de videocategorie ‘Het Bureau voor Occulte Zaken en Complotten’ in duistere en verborgen onderwerpen.

Parallel: de onderdelen Sensitief complotdenken en Het occulte, magie & mind control op de pagina Wereld.

BLCKBX

BLCKBX.tv

Flavio Pasquino is het gezicht van dit platform. Met hun eigen website en professionele studio zijn ze autonoom gegaan na censuur door YouTube.

Café Weltschmerz

CafeWeltschmerz.nl

Dit platform is opgericht door Max von Kreyfelt en staat nu onder leiding van Pieter Stuurman. Bijzondere sprekers die via de massamedia niet of nauwelijks aan het woord komen, worden hier wel uitgezonden.

Blue Tiger Studio

Deblauwetijger.com

Vanuit Groningen zijn Tom Zwitser en zijn collega’s een van ‘de luizen in de pels’ van de overheid: “Uitgeverij de blauwe tijger richt zich op het Goede, het Ware en het Schone, de klassieke transcendentalen van het goddelijke.”

The Trueman Show

TheTruemanShow.com

True-man-next-door Jorn Luka beoogt met zijn video-interviews bij te dragen aan bewustwording in een complexe wereld. Hij geeft zijn gasten respectvol de tijd, aandacht en verzorging om hun visie uiteen te zetten.

De Nieuwe Wereld

DeNieuweWereld.tv

Interviewers Ad Verbrugge, Marlies Dekkers en Jelle van Baardewijk hanteren in hun conversatiestijl, onderwerpen en gastenkeuze een overwegend filosofische, medische en economische insteek.

De Jensen Show

Jensen.nl

Robert Jensen combineert zijn vertrouwde bombastische stijl met gelaagde gedachtegangen en echte oergeluiden.

Die hard tip voor de media

Howtobecomethetruemedia.com

Online cursus van Mark Passio gericht op documenteren, publiceren, online onderzoeken, editen en presenteren.

Tot zover de podcasts, nu een selectie online nieuwsplatforms.

Terug naar het overzicht

styling bubbles

Nieuwsplatforms

De eerste link betreft een videoverzamelwebsite, de andere link verwijst naar een op zichzelf bestaand platform.

Het Andere Nieuws

www.HetAndereNieuws.nl

Een verzamelwebsite met video’s van de media die niet mainstream zijn, ook wel betiteld als de nieuwe, vrije(re) of onafhankelijke(re) media. Je vindt er een overzicht van diverse kanalen.

Alwareness

Alwareness.org

Deze website met artikelen, video’s en radio van Patricia Mensink besteedt naast de gebruikelijke, institutionele laag (economie, gezondheid en wetenschap) ook aandacht aan religie en spiritualiteit.

Na deze lijst met nieuwsplatforms volgt een intermezzo met twee teksten: ‘Je moet niet alles geloven’ en ‘Nieuwswaardigheid’.

Terug naar het overzicht

Sfeerbeeld van de pagina Video

Je moet niet alles geloven (wat een cliché!)

Je moet niet alles geloven wat er op internet staat.
Je moet niet alles geloven wat op het journaal wordt verteld.
Je moet niet alles geloven wat er in de krant staat.
Je moet niet alles geloven wat er in kerken wordt verteld.
Je moet niet alles geloven wat goeroes verkondigen.
Je moet niet alles geloven wat er in boeken staat.
Je moet niet alles geloven wat experts zeggen.
Je moet niet alles geloven wat de wetenschap concludeert.
Je moet niet alles geloven wat er op scholen wordt onderwezen.
Je moet niet alles geloven wat universiteiten doceren.
Je moet niet alles geloven wat overheden communiceren.
Je moet niet alles geloven wat bewustzijnsleraren vertellen.
Je moet niet alles geloven wat je ouders je vertellen.
Je moet niet alles geloven wat je buren roddelen.

Je moet niet alles geloven.
Je moet niet geloven.
Je moet onderzoeken.
Je moet alles onderzoeken.
Je mág alles onderzoeken.

Met bewustwording als leidraad help je jezelf langs mentale en emotionele barrières om te kúnnen onderzoeken.

Parallel: de inleiding op de pagina Universum over het onderscheid tussen ‘geloof’ in het objectief ware en geloof in het subjectief gekozene.

Terug naar het overzicht

Sfeerbeeld bij de pagina Vrijere media
styling bubbles

Nieuwswaardigheid

Toe aan pauze? Een wijze ingeving. Stilte is een weldaad.

Het kan goed zijn om information overload bij jezelf op te merken en je af te vragen wat ‘nieuws’ is, waar dat vandaan komt, met welke bewuste of (nog) onbewuste redenen je dat volgt, wat de effecten ervan op je zijn, en op welke bron(nen) je je oriënteert. Je mag de waardigheid ervaren om bewust te kiezen of je iets met ‘het nieuws’ wil, om uit te proberen welke media bij jou resoneren en op te merken waar die resonans uit bestaat.

Waarom stoppen / pauzeren / doseren?

Voor inspiratie, reflectie dan wel bevestiging kan ik je aanraden:

Waarom stopte ik midtwintig zelf met ‘het nieuws’ volgen?

Als kind soms wat gepusht door mijn vader, vrijgelaten door mijn moeder, was ‘het nieuws’ iets waar ik niet veel voor voelde noch streng in werd geleid. Ik fantaseerde, overdacht en bevroeg liever, keek zelf om me heen. Rond mijn 20e, tijdens mijn rechtenstudie, kwam ik in aanraking met professoren en medestudenten die het belangrijk vonden om ‘het nieuws te volgen’ om juridische theorie in de praktijk toegepast te zien. Bekeken vanuit dit studieperspectief was dat een valide beweegreden. IJverig als ik was, deed ik mijn best, probeerde de grote kranten bij te houden, volgde de journaals van de publieke omroepen.

Ruim blijven

Daarbij merkte ik al snel dat de gepresenteerde beelden en woorden diep bij me binnendrongen. Een contrast viel mij op. Ze zweefden en reduceerden, ik kon de (hoeveelheid) informatie onmogelijk tot in detail verifiëren. Ze staken verkokerend en kleingeestig af tegen de kwaliteiten van puur, overstijgend bewustzijn. Ook wilde ik mijn innerlijke vreugde bewaren, zonder me noodzakelijkerwijs af te sluiten voor pijnlijke gebeurtenissen ‘elders’. En wel kennis opdoen en dienstbaar zijn aan anderen, maar mezelf niet belasten met het leed van de wereld, omdat dat geen echte bijdrage is aan vrede.

Ik werd niet geleid of belemmerd door politieke of intellectuele normen. Het was puur mijn eigen ervaring, het bereflecteren daarvan, zorgzaamheid naar mezelf en zorgvuldigheid naar de waarheid die me tot matiging bracht. (Vergelijkbaar met het besluit dat ik als tiener nam om geen thrillerfilms meer te kijken omdat ik merkte hoe lang -maanden, jaren- enge scènes mij bijbleven als beelden. Entertainment moet geen ‘last’ worden.)

Reality, check?

De selectie, presentatie en hoeveelheid aan informatie deed mij van alles afvragen: hoe komt ‘het nieuws’ tot stand? Hoe houd ik dit allemaal bij? Hoe weet ik dat dit waar is? Welke filters zitten er tussen de oorsprong van het bericht en mijn verwerking ervan? De Verenigde Staten zijn daar en ik ben hier, wat gebeurt daartussenin? Welke waardevolle informatie mis ik als ik me focus op een bepaald kennisgebied? Draagt het nieuws werkelijk bij aan actueel zijn? In hoeverre beïnvloeden die geconsumeerde zinnen en beelden mijn gemoed, geest, gedrag en energielevel? Zijn al die tijdelijke bewegingen werkelijk zo belangrijk?

En waarom zijn veiligheid, gezondheid en welvaart niet evenwichtiger verdeeld? Hoe kon het zijn dat er nog geen oplossingen waren gevonden voor de wereldproblemen van formaat -oorlogen, armoede- met alle expertise, paardenkracht en financiën die er ter beschikking zijn? Waar een wil is, is een weg, toch? Zou opzet een verklaring zijn, naast onkunde en ego?

Let me be, let me know

Maar als ik geen nieuws meer volg, wat zegt dat dan over mij? Hoe staat het met mijn betrokkenheid bij de wereld en de mensen? Ben ik gemakzuchtig, egocentrisch, oppervlakkig, onverschillig? Zo voelde het niet, ik voelde liefde, interesse en levenslust. Ik was wel liever wat minder op de hoogte van ‘de actualiteiten’ dan bevangen door de illusie van geïnformeerdheid. De lange adem voelde authentieker en zelf op onderzoek uit betrouwbaarder.

Documentaires, films, diepte-interviews, gesprekken met mensen van allerlei achtergronden, boeken, verre reizen en aandachtige (zelf-)beschouwing waren mijn bronnen. Dat laatste hielp me het bewustzijn bewust te zijn en liet me terugkijken naar het ter wereld komen van een mens, een baby.

Brengen baby’s niet het meest zuivere, actuele nieuws?

Dzogchen meditatie bracht me bij dat inzicht. Over die meditatievorm kun je lezen op de pagina Bewustzijn. En nog een bruggetje… nuttige links over het verwelkomen en dragen van een baby staan op de pagina Mens-zijn onder Zwangerschap, bevallen & baby.

Tot slot op deze pagina een aantal tips voor vrijere media buiten Nederland.

Terug naar het overzicht

styling bubbles

Internationale vrijere media

In dit onderdeel staan eerst een aantal individuele onderzoekers vermeld en daarna een aantal platforms. Zit er begaafdheid tussen die jou aanspreekt?

Mike Sowden

Everything Is Amazing: EverythingIsAmazing.substack.com/about

Citaat van zijn website: “Let’s be super-clear on this. I am not an expert here. This is going to be as much of a learning journey for me as it will be for you. I’ve spent most of the last year doing my own research, but it didn’t put any fancy letters after my name or land me a TED talk. Didn’t happen. Might never.

Instead, I am approaching this not as a world authority, but as a journalist – someone who asks interesting questions and doesn’t stop poking and prodding at the world until they’ve found satisfying answers.”

Wide Angle with Brendon Fallon

NTD.com/WideAngle

“Amid a media environment of heavy bias and one-sided coverage, Wide Angle delivers penetrating insights that dispel the confusion of these uncertain and turbulent times.”

Unlimited hangout – Whitney Webb

UnlimitedHangout.com/author/Whitney-Webb

Whitney onderzoekt onder andere de Epstein case.

Gaia

Gaia.com

“Answer life’s deeper questions and go beyond the mainstream narrative with Gaia – a member-supported media network of truth seekers and believers empowering an evolution of consciousness.”

Diversen

Een aantal videokanalen waar makers hun content plaatsen als alternatief voor YouTube:

  • Bitchute.com – “Defending free speech.”
  • Rumble.com – “Because everyone benefits when we have access to more ideas, diverse opinions, and dialogue.”
  • Brighteon.com – “Support your freedom to speak.”

Na zoveel ‘nieuws’ zoek je misschien verdieping via films en documentaires of juist de tijdloze ervaring die muziek en kunst ons kunnen bieden. Op de pagina Awakening art vind je die.

Als je spiegeling wilt op hoe je mediaberichten bewust kunt verwerken, boek dan een eerste sessie. Mocht je willen uitzoomen van de inhoud waar (vrijere) media over berichten, lees dan over het meest fundamentele levensproces via de pagina Bewustwording of kies voor de beoefening van Open en stil.

Terug naar het overzicht

“Het boeit niet meer!”

We leven! In een wereld met voor ieder wat wils.
Een ontdekkingsreis, een ingenieus spel, een dierbaar proces.