Begeleiding in bewustwording logo

Bewustzijn in vele vormen

Bewustzijn is… meer dan dat woord. Wat je onder ‘bewustzijn’ verstaat en hoe je ‘het’ ervaart, is afhankelijk van je bewustzijnsgroei / -bereik.

(De bron van) Alles is bewustzijn; bewustzijn is de zuiverste werkelijkheid, dat is Een. Daarom is dit de eerste pagina van de Kennis-sectie. En twee, op individueel niveau is bewustzijn de openheid voor die realiteit: aandachtig aanwezig zijn (bewust zijn van bewustzijn), en voelen/begrijpen wat er in en om je heen gebeurt.

Hierna vind je mijn inleiding bij deze pagina en daarna een overzicht met diverse ingangen om bewustzijn te ervaren en ontwikkelen. Dank je dat je (hi)er bent!

Puur bewustzijn ervaren

Heb je jouw ingang om puur bewustzijn te ervaren al gevonden? Deze inleiding is bewust zo open mogelijk om verwarring en duizeligheid door woorden en concepten enigszins te ondervangen. Want die zijn slechts ingang, verwijzing, om je te helpen herkennen wat alles is.

Bewustzijn, zijn, gewaarzijn, consciousness, being aware(ness), het Zelf, God, liefde, licht, de/het alomtegenwoordige, hogere macht, de/het Ene, de creatieve bron.

In elke hieronder genoemde ‘stroming’ worden -een aantal van- deze begrippen gebruikt, soms als synoniemen, soms om niveaus te onderscheiden. En, hoe kan het ook anders, tussen de diverse stromingen (scholen, leren, conceptualiseringen) is er overlap. Soms wordt de roerloosheid benadrukt, soms het bruisende, veranderlijke.

Direct naar: overzicht van de pagina.

Oefen je gevoel, wees de schittering

Mijn suggestie: oefen je gevoel voor dat waar de spreker of schrijver met diens woorden naar verwijst. Ervaar ze, daar waar je bent nu je dit leest. Wees door de woorden heen en laat je gedachten met ze spelen. Wees de schitterende schoonheid. Wees het bewustzijn dat zich van zichzelf bewust is, inclusief hart, geest, lichaam.

Bewustzijn in de ruimtelijke opvatting

De term ‘bewustzijn’ wordt op deze website meestal niet gebruikt in de smalle rationele betekenis, zoals waakbewustzijn, bewustzijn als functie van de hersenen, bewustzijn ‘van, op of over’, maar in de meest ruime, ondenkbare opvatting, die het beste kan worden verwoord zonder woorden. Soms uitgedrukt als: het lichaam en de geest zijn in bewustzijn, we zijn in bewustzijn, we zijn bewustzijn. En daar kunnen we ons bewust ván zijn. Vanuit dat (perspectiefloze) perspectief is waar te nemen hoe bewustzijn zich voordoet in vele vormen.Dit is een opener, ruimere, meer onbegrensde beleving -en daarmee begrip- van bewustzijn dan in de (materialistisch benaderende) neurowetenschappen, psychische gezondheidszorg en (trauma)therapie veelal wordt bedoeld. We hanteren allemaal min of meer hetzelfde lexicon, maar wat we met die woorden uitdrukken verschilt van mens tot mens al naargelang ons bewustzijnsniveau.

Parallellen:

Ervaren gaat voor bevatten

Ik deins zachtjes terug voor academische of semantische discussies als die het woordeloze besef overrulen en de beleving daarvan tussen ons mensen onderling hinderen. Theorieën zijn lezingen van een continu in praktijk zijnde, veelzijdige werkelijkheid. Persoonlijk ga ik daar speels, oneindig belangstellend en toepassend mee om. Ik zie er doorheen om dat te erváren wat we soms zo enthousiast, driftig, willen bevátten.

Fundamentele kennis om bewust ván te zijn

Er ís wel fundamentele kennis beschikbaar. Juiste kennis, hoe vreemd of absoluut dat je misschien ook in de oren klinkt. Je als mens bewust zijn van die kennis, in de vorm van gedachten die in lijn zijn met waarheden, is de betekenis van de term ‘bewustzijn’ op het niveau van het individu. De staat (spiegelingskwaliteit) van ons bewustzijn en daarmee onze ‘gevoelsdiepte’ zijn van invloed op het realiteitsgehalte van onze gedachtevorming. Woorden dragen een frequentie in zich. Iets (wat we denken of zeggen) kan waar of wijs of anderszins overtuigend klinken, maar hét niet echt zijn.

Uit de Bijsluiter zijn voor deze pagina in het bijzonder van belang de artikelen:

De hieronder verzamelde stromingen zijn er voor jou om te ervaren waar je je in thuis voelt zodat je jouw theoretische ingang kunt vinden om puur bewustzijn te ervaren. Dat pure bewustzijn is de eenheid van alles, de bronloze bron, het liefdevolle veld, je innerlijk rustpunt… Zie je, daar ga ik al… Tot hier. Lees fijn verder.

“Bewustzijn óp, bewustzijn ván, bewustzijn óver…
Puur bewustzijn is van voorzetsels onafhankelijk.”
styling bubbles

Bewustzijn, gewaarzijn

In dit onderdeel vind je stromingen en leraren/auteurs die in hun kennisoverdracht de nadruk leggen op de termen bewustzijn en gewaarzijn (in het Engels respectievelijk consciousness en awareness). Bij elke naam staat een kort of langer stukje informatie, soms een quote, soms mijn introductie of eigen ervaring, en altijd een link naar een externe bron waar de bewustzijnskennis is beschreven of wordt verteld. Ook heb ik er de ervaring van een cliënt in opgenomen die het heeft over ‘het wezenlijke’.

Thich Nhat Hanh (zenboeddhisme, mindfulness)

Zijn website: PlumVillage.org/about/Thich-Nhat-Hanh

“We have to walk in a way that we only print peace and serenity on the Earth. Walk as if you are kissing the Earth with your feet.”

Ben je beginnend of ervaren in mindfulness? Begin dan of continueer dan met deze drie basisoefeningen: NewStart.nl/blog/mindfulness-oefeningen. Ze zijn gedetailleerd, begripvol en praktisch uitgeschreven.

Parallel: de links in het onderdeel Zuiverheid & sereniteit op de Wereld.

Sadhguru (Indiase traditie)

Consciousness: the ultimate intelligence
www.youtube.com/watch?v=4evBv-ljZAA

Onderstaande quotes zijn van een andere video van Sadhguru, genaamd ‘Consciousness explained’. Die is tijdens mijn werk voor deze website helaas offline gegaan voor zover ik weet, maar omdat de tekst spot on is, citeer ik die:

“There is no such thing as my consciousness and your consciousness. (…)

You need a certain sophisticated instrument to experience that, which is the human mechanism. (…)

So this body (…) if we do not contaminate it with too many ideas, philosophies, identities, if you keep it in a certain level of openness this will become an access point to what we are referring to as consciousness. (…)

We can use as much vocabulary as you want, essentially we are trying to put a meaning to something which cannot be defined. (…)

You have the necessary instruments to experience this. Will you allow it or not, is the only question.”

Parallel: meer van Sadhguru is te vinden bij het Universum onder Creatiegolven. Hij vertelt daar iets anders intelligents: over creatie, de mens als proces, karma, toekomst en -de omgang met- herinneringen.

Ervaring van een cliënt

Een deelnemer aan de workshop Stilstaan / Waarnemen:

“Je ziet de ander heel anders dan normaal, in zekere zin dichter bij het wezenlijke. Dat voel ik meer dan dat ik het zie geloof ik, een bijzondere ervaring.”

Op de pagina Begeleiding is meer informatie te vinden over de Workshop Stilstaan / Waarnemen.

Jan Geurtz (authentieke spiritualiteit, Dzogchen)

Zijn website: JanGeurtz.nl

Jans werk is geïnspireerd door authentieke spiritualiteit: geen geloof, geen spiritisme, maar minutieus onderzoek van jezelf in de werkelijkheid. Daarbij gebruikt hij een pure, sobere, nuchtere, concrete en precieze vorm van meditatie als methode: Dzogchen is een Tibetaans-Boeddhistische leer met een set meditatie-instructies om de werkelijkheid rechtstreeks en objectief te leren waarnemen zonder romantiek of storytelling. Héél ‘hier en nu’. Een doel ervan is om eerlijk, liefdevol en vrij met jezelf en anderen om te gaan.

Jan geeft, in mijn ervaring, zeer goed onderricht over geestelijke projecties, zelfafwijzing, autonome eigenwaarde, ego-bevrijding en spirituele relaties. Drie van zijn bekendste boeken zijn ‘Verslaafd aan liefde’, ‘Verslaafd aan denken’ en ‘Het einde van de opvoeding’. Op mijn 28e leerde ik Jans werk kennen en leerde ik van zijn boeken, lezingen en cursussen, met vreugde, instemming en intellectuele bevrediging bij zijn aanpak. De technische, heldere, doordringende, onderzoeksgerichte en directe aard van Dzogchen meditatie sloot naadloos op mij aan en heeft verdere bewustwordingen gestimuleerd.

Meditatie heeft me denkkaders laten doorzien, zoals: ‘ouder-kind’, ‘leven-dood’, ‘leraar-leerling’ en ‘hulpverlener-cliënt’. Het onderscheid tussen ‘binnen(wereld)’ en ‘buiten(wereld)’ was voor mij al bijna niet bestaand; zo dichtbij en aanwezig in het nu is het uitspreken van een gedachte of gevoel nog slechts ‘formaliteit’. De spanning en (zelf)censuur die we daar bij kunnen ervaren, ken ik net als vele mensen goed. Het intense drempelmoment… zeg je het of zeg je het niet?

Parallel: het werk van Robert Hartzema, te vinden op de pagina Mens-zijn onder Psychologie & brein – Boeddhistische psychologie.

Peter Fenwick

Zijn YouTube-kanaal (hij heeft geen website): www.youtube.com/@peterfenwick3768.

Deze neuropsycholoog en -psychiater deed onderzoek naar levenseindes, visioenen, bijna-dood-ervaringen (BDE) en andere spirituele rondom-doodfenomenen, zoals hij bijvoorbeeld in deze video’s vertelt: www.youtube.com/watch?v=aiEYQyUjAQA en www.youtube.com/watch?v=UkckW3wj7_E.

Parallel: de boeken van Marie-Claire van der Bruggen, te vinden via Uitgelichte bronnen – Er was eens een Zieltje….

Tot zover de selectie rondom bewustzijn en gewaarzijn. We reizen (scrollen) nu door naar het Licht, in het onderdeel hierna.

Terug naar het overzicht

“Bewustzijn is krachtiger dan elk patroon, elke conditionering, elke emotie. “
styling bubbles

Licht

Stel dat wij mensen hier op aarde inderdaad lichtwezens zijn, gehuld in een lichaam, verweven of gefuseerd met materie, of anders gezegd, een samenstel zijn van energetische, onstoffelijke lichtlichamen en een fysiek lichaam, dan is die kennis het waard om zelf, in jezelf, te onderzoeken. Wie ben je? Toen, nu en continu? Is er een rode draad in je antwoord? Hoe ervaar je het lichtspel via je ogen? Wie beweegt jouw handen?Waardevol tijdverdrijf: de oefening Verwondering over je handelende handen op de pagina Hoe dan?.Hieronder staan drie geselecteerde benaderingen van ‘het licht’ die je kunnen verwarmen en uitdagen.

‘I Am Light’ – India Arie

Live performance: www.youtube.com/watch?v=OL-gxfx2QtY

“I am not the things my family did
I am not the voices in my head
I am not the pieces of the brokenness inside, I am light
I am light”

Dit muzieknummer staat ook in de muzieklijst die van waarde is voor veelzijdige bewustwording, zie Awakening art – Muziek.

Lichtkind

Het YouTube-kanaal van Helma Broekman: www.youtube.com/@LichtkindLightchild. En haar website: Lichtkind.nl.

Heimwee naar het licht?

Artikel van Jackelien Cerrone: LevenInLicht.nl/inspiratie/hooggevoeligheid-en-hoogsensitiviteit/heimwee-naar-het-licht.

Resoneert er ‘iets’ van deze bijdragen in je? In gevoel, inzicht, herinnering, logica, intuïtie? Of voel je weerstand en waarom?

Om het ‘licht’ ook weer even heel concreet handen en voeten te geven, volgt nu een tekst die ik zelf heb geschreven, genaamd Wat betekenen sociale conventies nú eigenlijk, in het licht van de eeuwigheid?.

Terug naar het overzicht

styling bubbles

Wat betekenen sociale conventies nú eigenlijk,
in het licht van de eeuwigheid?

Heerlijke vraag, toch? Even uitzoomen van de cadans van alledaagse omgangsvormen en sociale gebruiken en jezelf afvragen: hoe belangrijk is het nu werkelijk wat ik geleerd heb, waarom doe ik dit en dit eigenlijk, aan wiens oordeel hecht ik waarde, waartoe dient deze norm, kan het ook -verrassend- anders, kan ik vanuit vreugde afwijken van het gangbare? Hoe kan ik vrij zijn en hoe vrij kan ik zijn? De levenslust die dan vrijkomt (of het licht dat je ervaart), begeleidt je om keuzes te maken die tijdloos van betekenis zijn.Wat betreft dat licht… Mocht dit woord exotisch voor je klinken, hoe ga je daar dan inwendig mee om? Optie: stel vast wat je innerlijke reactie is en benoem die: ‘ik ervaar zo’n uitspraak als vaag’ (bijvoorbeeld). Door dat zo bij jezelf te houden, voorkom je dat je opgaat in het oordeel ‘dit is onzin, hier heb ik niets mee, dit is esoterische small talk’ en dat je je gedachtegang externaliseert als waarheid. Deze tussenstap levert je a) zorgvuldig contact op met je innerlijke reacties en b) de ruimte om te onderzoeken hoe iets ‘zweverigs’ eventueel herkenbaar voor je kan worden.

Uitzoomen van de erfenis

Dat uitzoomen is relevant om van je leven meer te maken dan een aaneenschakeling van conditioneringen, regels en automatismen die je van anderen hebt (aan)geleerd (geïmiteerd, geërfd of opgedrongen) gekregen. Of je nu wel of niet van reïncarnatie overtuigd bent: dit/je leven is nu gaande en dat besef alleen al kan stimuleren om buiten de box te gaan en je tijd goed te besteden.Outside the box? Welke boxen zijn er? Waar buiten ons, waar binnen in ons? Een gedachteconstructie, een idee over de werkelijkheid, een denk- en gedragskader kan ook zo een box zijn. Jezelf ‘buiten je gedachten gewaar zijn’ komt aan bod in het onderdeel Het occulte, magie & mind control op de pagina Wereld, in het bijzonder in de alinea ‘Thinking, being, outside the boxes’.

Er zijn, er zijn, er zijn

De meest algemene en tegelijk diepste ontwikkeling die we onszelf kunnen geven, is om bewust te (zijn van dit) leven. Bewust te zijn dat je er bent, bewust te zijn van het zijn. Dit houdt in dat je continu een beetje uitgezoomd blijft van wat je doet, denkt, voelt, meemaakt. Niet volledig opgezogen en meegezogen worden door de ervaring van dat moment, maar een deel van je aandacht als een waakvlam open houden voor het besef ‘ik leef’ (voorbij en voorafgaand aan de gedáchte ‘ik leef’). Anders gezegd: het onzichtbare, onstoffelijke, ontastbare te blijven herkennen in de oppervlakten.

De diepgang ligt aan de oppervlakte.

Nog weer anders gezegd: continu de thrill van pure aanwezigheid ervaren, terwijl we dit gave leven mogen leven inclusief de pijn, de beklemmingen en het hele(nde) emotionele spectrum. Vragen stellen en door de vormen heen kijken wordt dan vanzelfsprekend(er).

Parallel: de pagina Hoe dan? met de basisoefening: ‘Besef dat je leeft’ (en de asterisk daar onderaan met aandacht voor degenen die verre van een ‘gaaf leven’ hebben) en de basisvraag: ‘Wie ben ik, wat is er altijd in mij?’.

Onpersoonlijke zelfkennis

Het herkennen van continu, levend bewustzijn is kennis van een allesoverstijgende en allesomvattende soort. Het is geen inhoudelijke kennis, geen bewustzijn van, op of over. Deze soort kennis kun je zelfkennis noemen met een hoofdletter Z: het kennen van dat wat kent, het kennen van bewustzijn, het bewust bewustzijn zijn. De term zelfbewustzijn wordt gebruikt om te verwijzen naar dat bewustzijn van het Zelf, de continue presentie, en ook naar het persoonlijke zelfbewustzijn, je bewust zijn van jezelf als mens (deze twee ‘identiteitslagen’ zijn te onderscheiden, maar niet gescheiden van elkaar).

Oprecht ontiegelijk liefdevol en voedzaam zijn

Een ontwikkelmotivatie die je als mens daaruit kunt afleiden, is om vanuit dat ‘hogere’ bewustzijn voor jezelf te zorgen. Jezelf te voeden, troosten, inspireren en helen. Door alles in jezelf aan te kijken, systematisch en gedisciplineerd, wordt het mogelijk om afhankelijkheden te doorzien, wonden te helen, gevoelens te ordenen en gedachten te onderzoeken.

Een beeld dat daarbij kan aansluiten is dat van een archeoloog die nauwgezet, zorgzaam en vastberaden alle stof van de schat afveegt en de originele rijkdom blootlegt. In dat proces kun je de bronnen in jezelf bewust worden. Als je jezelf door die bron laat liften, bevrijden, energetiseren en oriënteren, dan kan die positieve energie in allerlei kleine handelingen en momenten worden doorgeven. Zo kun je een ‘menselijke bron’ zijn die de bronkwaliteiten met andere wezens deelt.

Parallel: over andere ‘wezens’ gesproken, de pagina Flora en fauna besteedt aandacht aan de levenslessen die verscholen liggen in het samen zíjn met de planten en de dieren. Over nog weer andere ‘wezens’ gesproken, op de pagina Universum wordt een voorzetje gegeven aan het vrijmoedig verkennen van het onderwerp Extraplanetair leven.

Sociale conventies relativeren

En vanuit die vrije, bevrijde toestand kunnen sociale conventies worden gerelativeerd. Bevraagd. Met humor losgelaten. Creatief aangepast. Met de blik van een regisseur of van de acteur die even pauze heeft, kun je alledaagse of juist ceremoniële scènes gadeslaan en jezelf afvragen: wat doen we hier eigenlijk en waarom doen we het zo, wat doe ik hier eigenlijk en wil ik dat nog steeds?

Speelweide

Levend in het besef van ‘het licht van de eeuwigheid’ zoals ik het in de titel van dit stuk heb uitgedrukt, kunnen wij als mensen meer ruimte ervaren voor originaliteit, spel en authenticiteit. Het is mij duidelijk dat onbegrensdheid mijn/onze/de diepste identiteit is. ‘Grenzeloos gedrag’ dat in de psychologie gebruikelijk en deels terecht wordt geïnterpreteerd als gevolg van onveilige of ambivalente hechting, begrijp ik ten diepste als de expressie van bewustzijn van een onbegrensde, open werkelijkheid.De pijn in de relaties met ouders kan een stimulans zijn om op zoek te gaan naar de autoriteit in onszelf. Over ‘autoriteitsprobleem’ schrijf ik verderop op deze pagina onder Het Zelf met de titel Is er een bron of autoriteit die absolute waarde -voor-jou- heeft?. Indien je benieuwd bent naar mijn ervaringen met hechting, als kind en als moeder, kun je de Bijzondere momenten van bewustwording op de pagina Ilona Kuis lezen.

Bovenstaande uiteenzetting vormt een moeiteloze overgang naar de stroming van Het Zijn, het Nu.

Terug naar het overzicht

styling bubbles

Het Zijn, het Nu

Een gedichtje (van mij), een wereldberoemde leraar, een school in Nederland en de ervaring van een cliënte over dissociatie als natuurlijke verdoving en bewustzijn van lichamelijke sensaties, gevoelens en emoties als (deel)remedie.

Sfeerbeeld bij de pagina Bewustzijn

Het zijn…

… de prikkels die ons leiden naar de rust.

… de herhalingen en routines die ons verleiden tot originaliteit.

… de veranderingen die ons bewustmaken van permanente presentie.

In de reis van het leven getuigt het van een vooruitziende blik om vertrouwd te willen raken met een diversiteit aan landschappen, beelden, mensen, sferen en woorden. Als je de keuze maakt om ervaringen, prikkels en informatiestromen bewust op te zoeken, te beleven en te verwerken, kun je (veer)kracht ontwikkelen en zullen alle vergankelijke bewegingen je besef van permanentie doen verdiepen.

Is er iets constants in jou, aan jou, van jou, bij jou? Met het ontwikkelen van dat bewustzijn kun je ervaren dat je gevoel van veiligheid onafhankelijk kan zijn van hoe je omgeving is en van wat je meemaakt (levensbedreigende gevaren daargelaten). Juist door open te blijven, kun je in contact blijven en stabiliteit ontwikkelen. Als je dat weet te combineren met weerbaarheid, is je ontvankelijkheid een schat.

Eckhart Tolle

Zijn website: EckhartTolle.com

Uitgelicht: ‘The Source of True Power’
www.youtube.com/watch?v=X5k7pzVRPHc

Uitgelicht: ‘Pure awareness’
www.youtube.com/watch?v=HsMi8uhHNiU

School voor Zijnsoriëntatie

Hun website: Zijnsorientatie.nl.

Citaat van de website:
“Zijnsoriëntatie is een eigentijds pad van verlichte levenskunst, ontwikkeld door Hans Knibbe die ook de oprichter van de school voor Zijnsoriëntatie is. Met Zijnsoriëntatie bedoelen we letterlijk: je oriënteren op Zijn, de altijd aanwezige gronddimensie van het bestaan. Alles wat bestaat is een vorm van Zijn. Wanneer je je dat bewust bent, raak je contactvol aanwezig in het Nu.”

Ervaring van een cliënte

Een cliënte, met een begaafde inborst en een achtergrond van disfunctionele familierelaties en misbruik:

“Today I had my third session with Ilona Kuis. I have no words yet to describe this lady. I am sure I will find words in the future.

My condition of the last 46 years was mainly defined by dissociation. The opposite state of dissociation is awareness and consciousness. Ilona came on my path at the right time when I just started to learn about awareness. Awareness of body sensations, awareness of feelings, awareness of emotions.

Dissociation is nature’s anesthetics, it makes you numb. It helps to be not conscious about what is happening to you. It helps to be unaware of events that are too dangerous to experience.

Dissociation helps to survive. So meeting Ilona is like the antidote to this.

She is a highly conscious human being and pretty normal at the same time. I like her humor and normalness and at the same time I realize that her human qualities are scarce.

The word consciousness really came into being with Ilona. I am looking forward to session 4! 🙂

De leerzame en bewustmakende waarde van deze positieve review is dat de tekst van diep (ontluikend) inzicht getuigt in het (natuurlijke) ontstaan van dissociatie, de functie daarvan en het proces om jezelf terug te vinden via bewustzijnsontwikkeling. Ik ben de schrijfster dankbaar dat ze haar kennis naar mij toebracht en ik deze nu op mijn website met andere levensonderzoekers kan delen. Vanuit die liefde voor genezing van onszelf is het soepel doorverbinden met het volgende perspectief: Het Zelf.

Terug naar het overzicht

styling bubbles

Het Zelf

Hierna volgen een paar essenties over het Zelf in een pleidooi voor zelfonderzoek. Dat onderzoek heeft als resultaat een eenwording van ‘hoofd’ en ‘hart’. Daarna volgt een link naar een video met een uitnodiging om te luisteren naar de meer subtiele geluiden in jezelf. En tot slot deel ik een rijtje grote basisvragen aan je zelf/Zelf.

Mooji

Zijn website: Mooji.org.

Uitgelicht: ‘Mind attacks – don’t give up!’
www.youtube.com/watch?v=vdKs13kf13A

Geciteerd van zijn website:

“Nothing in existence can overcome you when you know who you truly are. This discovery begins to unfold when your mind enters your heart.”

Parallel: volgens mij is er een overeenkomst tussen wat Mooji hier zegt over ‘when your mind enters your heart’ en niveau vijf ‘secondary integration’ uit Dabrowski’s persoonlijkheidstheorie dat als kenmerk heeft dat ‘cognitie en emotie versmelten’. Zie de Theorie van Positieve Desintegratie op de pagina Mens-zijn.

“The fire of Self-discovery will not burn you, it will burn only what you are not, and set your heart free.”

“Each and every living being is an embodiment of the imperishable Self. The highest purpose of life is to awaken to this truth experientially as the very core of our existence. An awakened master is the midwife to this rebirth as pure consciousness.”

KRS One

In deze video gebruikt deze Amerikaanse rapper een originele methode om zijn publiek tot innerlijk luisteren te bewegen.

ROCKSTAR… inner-space, the inner-man… wie of wat horen we?

www.youtube.com/watch?v=G_eVbaQPZBA

Notes to Self

Wie ben ik?
Wie ben ik nu, wie ben ik continu?
Waarom ben ik hier?
Voor wie of wat werk ik?

Wat drijft mij in mijn doen en laten?
Welke impulsen motiveren mijn angsten?
Welke emoties motiveren mijn gedachten?

Wie zijn we? Wat zijn we?
Wat is werkelijk?

Waar begint verandering, waar begint de ’toekomst’?
Wat fluistert er in mij, wat is mijn voorgevoel?

Deze zelfonderzoekende vragen leiden naar de volgende tekst; over bron, bronnengebruik, helderheid, parels vissen en autoriteit.

Terug naar het overzicht

styling bubbles

Is er een bron of autoriteit die absolute waarde -voor jou- heeft?

Sfeerbeeld bij de pagina Wereldkennis

Halleluja, laat ons helder zijn

Als kind al zag ik dit fris en opgeruimd: er is geen enkel menselijk product, zoals een boek, als absolute, objectieve weergave van de waarheid uit de hemel komen vallen (dat sommige boeken of mensen wel zo worden gepresenteerd, is een ander verhaal). De inhoud van een boek kan worden gechanneld, maar blijft door mensenhanden en -breinen vervaardigd en gedistribueerd. Het is onmogelijk dat 1 productie alle juiste kennis bevat.

Alle mensen putten uit dezelfde innerlijke bron. Hun toegang daartoe, hun contact daarmee, hun bewustzijnsopening, verschilt op een schaal van dichtheid tot lichtheid. Wie of wat is die bron, dat onzichtbare, alomtegenwoordige?

Parels vissen in álle meren, zeeën en oceanen

Het is aan ieder van ons om de parels van waarheid uit de stortvloed aan informatie te vissen. Daarbij mogen we vrij zijn in onze oriëntatie en ons bronnengebruik. Wat uiteindelijk telt, is of het waar is wat er wordt gezegd of geschreven, niet van wie het komt of vanuit welk CV. Noch wetenschap, noch religie, noch de spirituele sector, noch de overheid is volledig betrouwbaar in hun waarheidsvinding en informatievoorziening. Angst maakt ons ‘plakkerig’ en ‘bezitterig’ in onze oriëntatie. En van daaruit onderdanig of arrogant in het opdringen van deze oriëntatie aan anderen of het bevestigen van ons gelijk of fatsoen.

Samenwerken met emoties

Wat telt, is of de waarheid wordt verteld. Niet door wie of wat die wordt verteld. Om dat te kunnen waarnemen, moet je je emotioneel ontwikkelen. Als je niet voldoende emotioneel vrij of volwassen bent, hinderen je emoties je in een heldere perceptie, in een onderzoekende houding en in objectiviteit. In dat geval kun je je instrument nog niet optimaal gebruiken om de wereld af te tasten, kun je niet waarachtig waarnemen, of, stelliger gezegd, de waarheid (-heden) niet waarnemen.

Vanuit hier verwijs ik je graag door naar drie aanverwante passages op deze website:

Parallellen:

Je autoriteitsprobleem heeft terechte aspecten

De in het maatschappelijke veld gebruikte term ‘autoriteit’ dienen we met meer nuance en bescheidenheid te bezien; tussen mensen onderling is niemand anders dan jijzelf de autoriteit, de kenner, de expert van bewustzijn en de deskundige in jouw leven. We kunnen elkaar -in plaats van adoreren, aftroeven of afwijzen- respecteren en nieuwsgierig ontvangen in onze bewustwordingsreis, levensroute, intuïtie en wijsheden.

Zoals Insider het zegt (zie onder Uitgelichte bronnen):

“There is not 1 written book which contains the Truth and nothing but the Truth.” (p. 24)

Hoe zit het met de waarheid over de materiële / fysieke dimensie en de spirituele dimensie(s)? Voor zover ik dat nu begrijp, zijn die met elkaar verweven en vormen ze een eenheid. Een non-duaal geheel. Wat hierin precies de feiten zijn, blijft (ook voor mij) een nieuwsgierig, verdiepend onderzoek dat mettertijd tot nieuwe inzichten en gedachtesynthese zal leiden. De enige ‘plek’ waar we dit kunnen onderzoeken, is in of via onszelf.

Voor ware liefde hoeven we in ieder geval niet naar ‘een andere dimensie waar het beter is’, wat niet uitsluit dat we doorreizen naar een andere dimensie zodra we hier op aarde tot complete bewustwording zijn gekomen. En misschien is dat wel helemaal niet waar? We gaan het meemaken. Een paar slimme, tijdloze en eigentijdse menselijke producties over de non-duale aard van de werkelijkheid komen aan bod in het volgende onderdeel.

Terug naar het overzicht

styling bubbles

Non-dualiteit, eenheid

In dit onderdeel over non-dualiteit (eenheid) als aard van de werkelijkheid zijn te vinden: een spirituele leraar, een spirituele onderwijstraditie, een wetenschapper die het opneemt tegen/voor de realiteit, een Amerikaanse uitleg van de dynamiek van psychologisch lijden (‘I’ and ‘me’) en een parodie op een historisch ‘leider’ die via ‘verdeel en heers’ voor kolossaal lijden heeft gezorgd.

Rupert Spira

Zijn website: RupertSpira.com. Hij schreef het boek ‘Bewust bewustzijn zijn’ met daarin de term ‘het kennen van het kennen’ waarmee hij verwijst naar de ultieme, tijdloze kennis van het zijn dat in elk moment verweven is. We kunnen dit (leren) opmerken, bijvoorbeeld door intens stil en aandachtig bij onszelf te (leren) zijn.

Uitgelicht:
‘Are there stages of realization?’
www.youtube.com/watch?v=T9AKvZgKfv8

‘Why do some die young?’
www.youtube.com/watch?v=bw79V_rGWp8&t=317s

Advaita Vedanta

Website: Advaita.nl/wat-is-advaita.

“Advaita Vedanta onthult dat onbegrensdheid je natuur is. (…) Je kunt dus nooit onbegrensd worden. De enige oplossing is ontdekken dat je al onbegrensd bent. Als je al onbegrensd bent, maar toch onbegrensd wilt zijn, dan is onwetendheid het enige dat je in de weg staat. Je hebt dus kennis nodig, geen handeling.”

Donald Hoffman

Een van de presentaties van deze cognitief wetenschapper is getiteld ‘Reality is a User Interface’ en gaat over wetenschap en non-dualiteit, anders genoemd de wetenschap van bewustzijn: www.youtube.com/watch?v=lSrzlkfA0jk. Ander interessant materiaal van hem om in jezelf na te voelen, zijn deze video’s: ‘We live in a simulation’ – www.youtube.com/watch?v=iAfjsktMXu8 en ‘The Case Against Reality’ – www.youtube.com/watch?v=dd6CQCbk2ro.

Gelieerde website van SAND: ScienceAndNonDuality.com.

Mandy Ramsdell

Non-Duality Explained Simply, Tensions and Attention:
www.youtube.com/watch?v=bD_nXONcouo

“This video is a simple explanation of non-duality that hopefully inspires your own exploration into how we create tensions and the relationship to them and our attention to them. Even after we’ve realized that nonduality is already the case, there are old tensions based on believing and acting as a separate self that persist in the body. They can also persist within specific subjects in our life.”

‘Hitler reacts to non-duality / enlightenment’

Parodie op fragment uit de film ‘Der Untergang’ over Adolf Hitler: www.youtube.com/watch?v=P0FOMSA2ZrU

Hoe komen mensen op machtsposities terecht? Met welke machtsdynamieken hebben we te maken in de wereld en in onszelf? Vanuit die intentie heb ik het hier aangedurfd om bovenstaande videolink te delen. Het vormt namelijk een ‘mooi bruggetje’ naar de kennispagina over onder andere overheden, macht, massamedia, mind control, elitebloedlijnen en misbruik. Bezoek de Wereld!

Als je de eenheid kunt ervaren zoals bovenstaande kennisbronnen over non-dualiteit beogen te ondersteunen, worden de deeltjes, indelingen en verdelingen extra goed waarneembaar. Die delen in een geheel, ofwel compartimenten, komen in legio ‘vormen’ voor, van super subtiel tot overduidelijk. Naast dat het heel erg leuk is om dit te (gaan) zien, biedt je bewustzijn hiervan een bescherming tegen polarisatie op alle niveaus. Ik ben benieuwd wat je van de volgende uitwerking vindt over de compartimentalisaties van bewustzijn.

Terug naar het overzicht

styling bubbles

Compartimentalisatie van bewustzijn

In een ander woord: hokjesdenken (en -leven). Vanuit (zelf)bewustzijn toegepast, zijn bepaalde hokjes handig om in een samenleving te functioneren. De risico’s zitten a) in de identificatie met het hokje (je ‘wordt’ het hokje), b) in het ingeburgerde van de hokjes (je komt er nietsvermoedend in terecht, het kritisch vermogen wordt omzeild) en c) in de verdelingen die daardoor ontstaan binnen de mensheid waardoor ‘hokjes’ tegen elkaar kunnen worden uitgespeeld.

Ik werk opvallende en subtiele voorbeelden van compartimentalisatie hieronder uit.

.

Wat is compartimentalisatie?

“Een compartiment is een kleine, afgesloten ruimte dat een onderdeel is van een grotere ruimte. Een auto heeft bijvoorbeeld een dashboardkastje. Dat kleine kastje is een compartiment in de auto. Compartiment is afgeleid van het Latijnse woord partir dat verdelen betekent. Een grote ruimte wordt als het ware in meerdere kleine ruimtes verdeeld.” (bron: Ensie.nl/redactie-ensie/compartiment)

Van groot naar klein en andersom

Compartimentaliseren is dus het opdelen van iets groots in kleinere delen met een eigen naamgeving. Dit proces introduceert grenzen of overgangen: dit is het dashboardkastje, dit is het stuur, dit is de keuken, dit is de werkkamer, dit is Nederland, dit is Zweden, dit is het hart, dit is de hand, dit is een gedachte, dit is een gevoel, dit is Jip, dit is Janneke. Het is nuttig en nodig om ze te kunnen onderscheiden en aanduiden. Taal kan onze aandacht sturen naar zowel (de) verdeling als (de) verbinding.

Compartimentalisatie van bewustzijn?

Als je dit begrip toepast op bewustzijn als ‘grote ruimte’ kun je je voorstellen dat dit is op te delen in ‘kleine, afgesloten ruimtes’. In deze context ga ik uit van bewustzijn in de alomvattende, alomtegenwoordige betekenis (zie ook de inleiding bovenaan deze pagina).

Bewustzijn in vele vormen

Bewustzijn toont zich, moduleert zich, leeft zich uit in vele kleine ruimtes. Zoals… het dashboardkastje, het stuur, de keuken, de werkkamer, Nederland, Zweden, het hart, de hand, een gedachte, een gevoel, Jip, Janneke, (de pagina) Jij en ik. En zo kunnen we eindeloos blijven ontleden, onderscheiden en duiden.

Ook dit kun je weer op diverse manieren ervaren en onderzoeken, bijvoorbeeld volgens de diverse tabjes in het overzicht aan het begin van deze pagina:

  • Bewustzijn zit in vele vormen.
  • Het licht is gehuld in vormen.
  • Energie toont zich als materie.
  • Alle vormen zijn. Zijn aanwezig, present.
  • Het zelf toont zich in vele vormen.
  • Spiritueel gezien is eenheid het meest waar, er zijn geen echte grenzen.
  • Is er een creatieve bron waar alles en iedereen uit voortkomt?

Complexe compartimentalisatie

In meer complexe (en deels ook functionele of in de natuur ingebedde) zin wordt compartimentalisatie toegepast in:

  • taal, talen en landen (het opdelen en onderbrengen van ervaringen)
  • gebouwen en kamers (het nut en de illusie van drempels en muren)
  • tijdsindelingen (doordeweeks, weekend, feestdag, vakantie, jaren)
  • schoolprofielen, leerpaden, studierichtingen
  • generatie X, generatie Y, generatie Z (generaliseren op geboortejaar; en natuurlijk helpen generalisaties -‘welke generatie ben ik?’- je bij het bewust worden van wie je bent, bij je innerlijke waarheidsvinding, je unieke eigenheid!)
  • werken (een baan), spelen (‘vrije tijd’, hobby’s) en leren (een opleiding)
  • specialisaties binnen vakgebieden (zonder kennis van heelheid / holisme)
  • nieuwskanalen die de werkelijkheid niet of gefragmenteerd overbrengen
  • identiteitspolitiek (democraten, liberalen, blanken, zwarten, wel/niet gevaccineerden)
  • religies (jouw god, mijn god)
  • DSM-diagnoses (stempel / label om behandeling vergoed te krijgen)
  • overlevingsstrategieën (struisvogelen, dissociatieve identiteitsstoornis)
  • alters (deelpersoonlijkheden) na zeer ernstig trauma
  • verdeling van kennis (en dus macht) binnen (geheime) genootschappen
  • lapjesdekens en legpuzzels (even luchtig eindigen, deze opsomming!)

Laten we nu weer uitzoomen.

Kun je zo open en stil zijn dat…

… je de compartimentalisaties doorziet?
… je gedachten wegsmelten?
… de grenzen wegvallen?
… je tijdloosheid ervaart?
… je levensverhaal relativeert?
… je je kunt afvragen: wat versta ik onder ‘ik’ en waar is ‘aarde, de 21e eeuw’?
… je kunt onderzoeken wat je nou eigenlijk echt weet uit eigen waarneming?
… geleerde ideeën kunnen worden vergeten?
… je je als herboren voelt?
… je een zinderende verlichting ervaart?
… je de ruimte opmerkt waarin je schaduwen er mogen zijn?

Voor een beetje online hulp is er de pagina Open en stil.

Het geduld opbrengen om open en stil te zijn, is een liefdesdaad die contact met … faciliteert. Het zien van compartimenten kan opgaan in een rustige totaalervaring van (teksten over) de/het Ene, God en Liefde, die te vinden zijn in de volgende externe bijdragen waarmee deze pagina afrondt.

Terug naar het overzicht

.

styling bubbles

De/het Ene / God / Liefde

Prachtig en onmisbaar om te verkennen voor de mens die het leven wil begrijpen, zijn deze drie ‘vormen van bewustzijn’. De/het Ene (the One), God, Liefde… het spreken en schrijven hierover is een delicaat gebeuren, enerzijds door de veelheid aan (botsende) opvattingen die hierover circuleren, anderzijds vanwege het belang van respect voor het hogere en het belang van het kennen van de waarheid. Ik heb drie verrassende, prikkelende bronnen gevonden die rechtdoorzee gaan.

Parallel: ook intens mooi, de uitingen van liefde via Wereld – Zuiverheid & sereniteit.

Walvissen

Walvissen? Bij dit grootse onderdeel hoort een verfrissend begin met een blog van deze animal communicator: AnimalTalk.net/The-Animal-Communicator-Blog/files/b0d59425da5c04f778bd78eb4c61e55f-98.html

Hun boodschap?

“We, like you, are much greater than the form. We dwell in all universes, in all realms simultaneously and consciously. This is the great mystery. This is the seed of the great love.” (…)

“All life is conscious. Every form of being is conscious. We all have choice to live in the greater consciousness that is love, or to live in the smaller consciousness that divides. This is the choice.”

Marcel Messing

Zijn website: MarcelMessing.com

Uitgelicht:
‘Worden wij wakker?’
www.youtube.com/watch?v=wAaaXFP6vG8

‘Wie of wat is God?’
www.youtube.com/watch?v=UjtlOwqOBXU

Insider

Onder die naam meldde zich in 2005 een gebruiker op het online discussieforum GodlikeProductions.com wat een Q&A opleverde met andere forumbezoekers. Dit geheel is uitgegeven als boek(je) dat kan worden gebruikt als metabron om het levensproces en de realiteit te leren begrijpen. De bron van onderstaande quotes vind je via Uitgelichte bronnen – Insider: daar staat een pdf met Insiders teksten, plus een introductie van mij om deze niet-alledaagse uitgave van context te voorzien. Hij/zij spreekt onder andere over bewustzijn, echte liefde, menselijke verslaving, god, verafgoden, religies, Jezus, Christus, de antichrist(s) en de ene bron.

“It is the task of every soul to accomplish that (unconditional love) while in this human shape. (…) However the word ‘love’ is misunderstood… it is not meant to be the love in human terms which humans are enslaved by. That is the corrupt version of the real one.” (p. 17)

“The One is worshipped / praised as what you call ‘god’. The word ‘god’ is a corrupt term.” (p. 34)

“The One is Self-Existent, Pure, Good and the One who creates the Good.” (p. 36)

Lees in dit verband ook Insiders uitspraken over de levendigheid van het universum en diens creatie(s) op de pagina Universum.

Het einde van deze pagina is bereikt! Het volgende station is het Universum. Een eerste sessie boeken of anderszins contact zoeken kan ook, bijvoorbeeld over de ontwikkeling die je als Mens-zijn wilt doormaken.

Terug naar het overzicht

“Bos bloemen naast zich, gordijn achter zich.
De mannen die ons toespreken over non-dualiteit en bewustzijn.

#eenheidsworsten🙂

We leven! In een wereld met voor ieder wat wils.
Een ontdekkingsreis, een ingenieus spel, een dierbaar proces.