Iets ‘moeten’ kan
vrijwillig zijn
Als ‘moeten’ een trigger of allergie voor je is, kan dit blog helpen om je daarvan los te maken.

Moet ik helemaal niks?
‘Moeten’ ligt gevoelig, kan gevoelig liggen, kan innerlijk conflict oproepen. Hoe kan het woord ‘moeten’ inspireren tot bevrijding, warmte en autonomie? Wat moet niet, wat moet wel, en vanuit welk bewustzijn kijken we?
Ik heb een mogelijke ontwikkeling uitgeschreven in gradaties:
1) Onbewust:
Moeten is gewoon een woord, dat gebruiken we onbewust van wat we eigenlijk (willen) zeggen of bedoelen. “Je moet toch dingen?!”.
2) Bewust wordend van externe dwang:
“Moeten, moeten, ik moet helemaal niks. Ik wil niets meer moeten. Moeten is fout. Een beladen woord. Ik mag niet meer moeten. Ik moet mogen, oh nee, ik mag mogen of nou ja, vrijheid dus.”
Het bewustzijn over het gebruik van dit woord is gegroeid en haar wenselijkheid of gepastheid in velerlei domeinen en vanuit diverse perspectieven wordt onderzocht. Waar eindigt mijn persoonlijke ruimte en waar begint die van een ander? Over wie heb ik eigenlijk zeggenschap? Over mijn hiërarchisch ondergeschikten? Over mijn kinderen? Hoe was de omgang vroeger thuis? Wat betekenen macht, autonomie, vrijheid, verbinding? Wil ik macht of invloed? Wat in mij wil er macht uitoefenen? Wat in mij heeft invloed?
3) Bevrijd van angstgebaseerde autoriteit en prestatiedruk:
“Macht mag niet, wat erg, ik ben een machtswellusteling! Vanaf nu af aan schrap ik het woord moeten uit mijn vocabulaire, of nou ja, na deze zin dan, en ga ik er ook bij anderen op letten en hen verbeteren / inspireren / onderwijzen.” (een meer of minder bewuste mentale conversatie resulterend in een meer of minder bewust besluit tot actie en/of verbod)
Er ontstaat inzicht over het effect van taal en onze motivaties tot het gebruik ervan. We onderzoeken en besteden aandacht aan onze voorgeschiedenis, het ontstaan van onze voor- en afkeuren, overtuigingen, gedachten en gevoelens. We vergelijken hoe vrijheid wordt belichaamd elders ter wereld en zien de destructiviteit van dwang, we ontwikkelen een groter besef van onze individuele en collectieve verantwoordelijkheid. Er ontstaan nieuwe waarden en een verruimd gevoel van vrijheid.
4) Bewust wordend van innerlijke dwang:
“Ik hoef niet meer zoveel van mijzelf, ik ga alleen nog maar doen wat ik wil en misschien het minimale dat ik moet doen om mijn leven comfortabel te leiden.”
In het verruimde bewustzijn en door de vergrote gevoeligheid is er tegelijkertijd bevrijding en een nieuwe beknelling ontstaan: bevrijd van dat wat moet en geïnspireerd om bewuster te leven, bekneld door het verbod op (het woord) moeten en de verhoogde mentale en emotionele intensiteit zodra het woord voorbij komt. In termen van ziel en ego: de ziel ervaart waarheid en essentiële herkenning, het ego ziet een aanlokkelijk nieuw imago ‘de bewuste vrijbuiter, de ontspannen levensgenieter, de vrije spiritueel’!
5) Bewust wordend van de verhoogde gevoeligheid:
Het bewustzijn is zich bewust geworden van het voorgaande conflict, het dilemma, ‘het nieuwe moeten’. Moeten mocht niet meer, maar mogen moest. Een subtiel verschil. Het leverde vrijheidsgroei en een kwalitatiever leven op, waarvan de relativiteit nu in het oog springt. Er ontstaat helderheid over hoe onze binnenwereld reageert op dat woord moeten, en we kijken met zachtheid naar hoe onze pijn deels oploste en zich deels opnieuw voordeed in andere vorm.
“Als het woord moeten, die 6 letters, m-o-e-t-e-n, mij zo opwindt, dan ben ik niet vrij. Wat in mij verdient aandacht, waar zal ik nog eens opnieuw naar kijken? Ik wil me kunnen verhouden tot zoveel mogelijk prikkels, zonder te verkrampen, te vernauwen, te verpijnigen. Ik zíe het complexe geheel, hoe er zoveel samenkomt in het woord moeten en hoe dat woord zoveel losmaakt.
Mag het woord moeten er zijn? Mogen mijn moetende gedachten er zijn? En mogen de gebruikers van het woord moeten er zijn? Wat bedoelen ze en kan ik hen zo ruim waarnemen als ik mijzelf inmiddels zie? Hoe kan ik mijn eigen aandeel zien in het unieke effect op mij van het woord moeten door (onschuldige) gebruikers? Zijn er schuldigen? Ik houd van dit geheel! Ik houd van hoe mijn geschiedenis, heden en toekomst zich erin laten horen, mijn pijn, mijn vermogens, gekkigheden, gevoeligheden en verlangens.”
6) Bevrijd van oppervlakkige vrijblijvendheid en bewust van de levenstaak, moraliteit en scheppingskracht:
Er ontstaat een vernieuwd onderscheidingsvermogen. Een gelaagd besef van de nuances van het woord ‘moeten’.
“Iets moeten (van wie?) doe ik in innerlijke vrijheid en liefde. Ik onderzoek de druk die ik voel, waar komt die druk vandaan, wat houdt die druk in? Ik neem totale individuele verantwoordelijkheid, werk hard vanuit zielsbewustzijn en geniet van het bewustwordingsproces.”
Parallellen:
- De tekst Is er een bron of autoriteit die absolute waarde -voor jou- heeft? op de pagina Bewustzijn.
- De kennis over macht via Machtsdynamieken op de pagina Wereld.
Ben je na het lezen van dit blog benieuwd wat Begeleiding in bewustwording in jouw leven kan betekenen? Heb je de indruk dat je mijn hulp wilt bij 'iets' in jouw leven waar bewustwording het echte verschil gaat maken?
Overweeg dan een eerste sessie aan te vragen; dit is een volwaardige sessie van 90 minuten tegen een verlaagd tarief, waarin we kennismaken en je direct op inhoud en gevoel ervaart wat mijn begeleiding voor jou kan doen. Ook mogelijk is een gratis korte kennismaking van 30 minuten!