Bijsluiter
Lang en plechtig zoals het een bijsluiter betaamt, maar zonder addertjes.

Hieronder staat de bijsluiter als context en ondertiteling bij de website en diensten van Begeleiding in bewustwording, speciaal voor degenen die hier gebruik van maken. Plechtig, met een knipoog. Liefdevol, nuchter. Hij bevat geen algemene voorwaarden of andere juridische teksten. Wat wel?
In deze bijsluiter staan website-overkoepelende opmerkingen. Deze bijsluiter beoogt erkenning te bieden aan allerlei gedachtegangen, vragen en nuances in het brein van de bezoeker van deze website. Ook toon ik je via deze wijze mijn persoonlijke intenties en extra lagen van mijn bewustzijn.Een verfijning wat betreft ‘mijn’ vind je via Sadhguru (de enige guru op deze website) op de pagina Bewustzijn.En als je interesse hebt in de ideeën achter het ontstaan van de vijf hoofdmenu items, dan vind je die hieronder ook.
Het is efficiënt en rustgevend om dit alles te hebben uitgeschreven, ter raadpleging en verwijzing. Een ander doel van de bijsluiter is om je te ondersteunen in zelfonderzoek in het algemeen en bij het ontvangen van deze website in het bijzonder. Veel plezier met lezen!
“Uit hoofde van mijn hart deel ik met u:
mijn onderbuikgevoelens.”
Bijsluiter: wat vind je op deze pagina?
- Artikel 1: At ease op deze Plaats Delight
- Artikel 2: To be awake or not to be awake?
- Artikel 3: Deze website is geen bieb, noch een keurmerk…
- Artikel 4: … en ik ben dat ook niet
- Artikel 5: Het kwetsbare risico van specialisatie
- Artikel 6 t/m 6e: Hoe zit het met die vijf hoofdmenu items?
- Artikel 7: Snoep- en gereedschapswinkel ineen
- Artikel 8: Wat is het doel van deze website?
- Artikel 9: Vertaalslag van theorie naar jou
- Artikel 10: Uitnodiging tot zelfonderzoek en zelf onderzoeken
- Artikel 11: Get lost & found… & enjoy it
- Artikel 12: Blijf grenzeloos en hanteer grenzen
- Artikel 13: Benader ‘het’ als een ui, puzzel, accordeon, discobal
- Artikel 14: Out-of-many-boxes
- Artikel 15: Het design van de website: alles ineen
- Artikel 16: Verlangen om samen te brengen
- Artikel 17: Citaten, copyright, eigen tekst en quotes
- Artikel 18: ‘Mijn waarheid, mijn mening’?
- Artikel 19: Twijfel, (on)zekerheid, universele wetten
- Artikel 20: Disclaimer en belangen
- Artikel 21: Oordeel wel (maar niet te snel)
- Artikel 22: Leven = leren; een paar mantra’s hier en daar
- Artikel 23: Leven kan pijnlijk zijn
- Artikel 24: Neem wijsheid persoonlijk
- Artikel 25: Leef, in naam der weg
- Artikel 26: Geen mens is perfect, geen menselijke productie is compleet
- Artikel 27: Deze website is een levend document
- Artikel 28: Tot slot, geniet van je onderzoek
1) At ease op deze Plaats Delight
Deze website is een Plaats Delight, waar je in alle openheid wordt verwelkomd met een breed spectrum ingangen tot bewust(er)wording: groei, ontdekkingen, heling en hulpmiddelen. Aanzetjes, opties, triggers, handreikingen, speelruimtes. Deze website is te zien als overzicht van mijn bewustzijn en bewustzijnsontwikkeling, waarvan ik oprecht wens dat die meerwaarde hebben voor anderen.
2) To be awake or not to be awake?
In populaire spreektaal wordt snel gezegd ‘wakker’ of ‘niet wakker’, maar dat absolute onderscheid is niet reëel en ver(oor)deelt mensen in hokjes. De werkelijkheid van -het bewustwordingsproces van- de mens is meer fluïde. Bewustwording is een proces dat vele aspecten en niveaus beslaat; zie daarvoor de infographic op home en de pagina’s Bewustwording en Uitgelichte bronnen.
In plaats van ‘wakker’ zijn ‘ontwaakt’, ‘willen weten’ en ‘open’ meer neutrale termen die je kunt gebruiken om de basisvoorwaarde voor bewustwording te beschrijven. Om te kunnen ontwaken, moet je willen ontwaken, moet je willen weten. Om te willen weten, moet je open zijn om te kúnnen weten. Vanuit ontwaaktheid is bewustwording vervolgens een levenslang proces waarbinnen je bewustzijn zich van tijd tot tijd op andere aspecten richt.
3) Deze website is geen bieb, noch een keurmerk…
Deze website is geen bibliotheek en bevat dan ook geen voltallige kennislijst op elk genoemd thema (wel deel ik vele verwijzingen op de zeven subpagina’s van de Kennis-sectie). Er zijn al genoeg onderwerpspecifieke of specialistische websites.
Deze website beoogt geen inhoudelijke volledigheid, maar een zo veelzijdig mogelijke indruk van waar bewustwording over kan gaan en van de rijkheid aan toegepaste kennis die kan worden verenigd in bewustzijn.
Bewustwording is zowel een indringend als een liefdevol, luchtig en veelzijdig proces. Elke kennis-sectie bevat richtingen tot verder individueel uit te voeren onderzoek. Ik hoop naast een aantal ‘klassiekers’ net die bijzondere, originele parels te hebben geselecteerd die voorbij de usual suspects gaan, die net even anders zijn, misschien zelfs beter aansluiten bij je intuïtieve, universele kennis dan wat via de gebruikelijke media-, onderwijs- en literatuurkanalen wordt aangeboden.
4) … en ik ben dat ook niet
Ik ben ook geen bieb (en geen keurmerk). Bewust níet. Gedachten zijn niet bedoeld om (in) te blijven hangen. Ze kunnen worden gebruikt voor begrip, verbetering en bevrijding. Daarna… bye bye parate kennis.Kennis kúnnen opdiepen uit je geheugen is uiteraard wel een bruikbare zo niet essentiële vaardigheid. Sadhguru zegt daar iets slims over, te vinden via het Universum-Sadhguru.
Toen ik op mijn 30e startte als zelfstandig ondernemer, koos ik er bewust voor om op geen enkel gebied expert of specialist te zijn, in ieder geval niet volgens de gangbare maatschappelijke indicaties of bewijzen daarvan. Als expert of woordvoerder verdiep je jezelf in een bepaald vakgebied, vermeng je jezelf met die materie, feiten, woorden en concepten. Dit kan een onbevangen, onbevooroordeeld zijn in het nu hinderen. En dat werkt contra op de ultieme bewustzijnsontwikkeling om ’tijdloos open’ te zijn en dat hindert onze verlichting (dénk ik).
Wel kan ik je op basis van mijn eigen ervaring ondersteunen in alle op de pagina Bewustwording genoemde bewustwordingsprocessen (zie daar het onderdeel Waar wil/kan ik mij bewust(er) van worden?). Dat doen we vanuit een zo aandachtig mogelijke aanwezigheid bij onszelf: bewust bewustzijn zijn, het kennen van onszelf, het (her)kennen van aanwezigheid. Mocht je meer over deze keuze willen lezen, dan kan dat via Ilona Kuis – Professionele achtergrond.
5) Het kwetsbare risico van specialisatie
In het specialiseren van jezelf in een bepaalde denkrichting of het super concentreren van je aandacht in een kennisgebied zitten gezondheidsrisico’s en spirituele risico’s verscholen. Het kan je maatschappelijk succesvol maken, een carrière, erkenning, financiële welvaart en voldoening schenken. Picture perfect… En verder, als ziel, als mens, in je levensproces? Hoe ‘vult en vormt’ het je?
Wat drijft je om je (geniale) vermogens en je levensenergie specifiek te richten? Het kan wijs zijn om bij jezelf na te gaan of er wellicht trauma of onwetendheid een rol speelt bij het invullen en vormgeven van je tijd hier op aarde. Weet je wie je bent? Mag je er zijn? Wie mag je zijn, worden? Waarom doe je wat je doet? Voor wie of wat werk je? Is de kennis die je kiest waar genoeg? Is die kennis je aandacht waard?
Wat wil je doen met jouw instrument, jouw lichaam en brein? Waar geef je aandacht aan en wat is daarvan het effect op je bewustzijn en persoonlijkheid?
6) Hoe zit het met die vijf hoofdmenu items?
Bewustwording is een puur en oprecht proces. Een metaproces dat alle andere processen omvat en faciliteert. Elke vraag, elk leerdoel, elke ontwikkeling komt neer op bewustwording. Het leven is een bewustwordingsproces, dat is mij duidelijk geworden. Een proces zo essentieel, diepgaand en gelaagd dat het niet is te abstraheren tot algemeen geldende theorie die bij ieder mens dezelfde inhoud en volgorde heeft. Al te stellig zeggen: zus en zo zit het, bij ieder mens, altijd? Wie zou zoiets kunnen pretenderen?
De menustructuur als leidraad
Als verheldering, leidraad en stimulans is de menustructuur van deze website wel voorgesteld als bewustwordingsproces, als spiegeling van het leven. De eerste vier hoofdmenu items geven de fases van een bewustwordingsproces weer, met het vijfde item als suggestie van hoe een ontplooiend bewustzijn zich kan uiten: informatie, kennis, beoefening, wijsheid en over ons.
Parallellen:
- Een visuele illustratie van een bewustwordingsproces met daarin de opbouw van het menu is te zien via Home - Infographic.
- En waar kun je je dan zoal van bewust worden? Op de pagina Bewustwording vind je mijn samenvatting hiervan onder de titel Waar wil/kan ik mij bewust(er) van worden?.
- Ook bijzonder om te (her)ontdekken, zijn twee bijdragen van externe bronnen die zijn te vinden op de pagina Uitgelichte bronnen: Levels of awareness (hoe verloopt bewustwording?) en 20 aspecten van bewustwording (waarvan kun je je bewust zijn?).
6a) Fase 1: Informatie (icoon: dansende i)
Informatie is de allereerste stap. Dat kan allerlei soorten informatie zijn: over bewustwording, tarieven, de openingstijden van je sportschool, een ICT-handleiding, een bijsluiter bij een medicijn of een website, feedback van collega’s, een geboortekaartje, opkomende herinneringen aan weggedrukte gebeurtenissen uit je jeugd, innerlijke gewaarwordingen vanuit je ziel en misschien zelfs instructies over je levenspad.
En zo begint je dans van informatie naar kennis om op een later moment via beoefening tot wijsheid te leiden.
Informatie heeft als symbool de dansende i. Je vindt die in het klein en in het groot terug op alle subpagina’s van Informatie. Die pagina’s vind je bijeen op de Overzichtspagina Informatie.
6b) Fase 2: Kennis (icoon: connecting dots)
Kennis is informatie die je hebt bestudeerd, gewaardeerd en begrepen. Leren over uiteenlopende topics, van verschillende mensen, zalig… Je merkt vanzelf naar welke kennis jouw hart en interesse uitgaan; misschien is dat je intuïtie die je vertelt wat je nodig hebt om bewuster te worden.
En zo smeed je van allerlei soorten informatie een netwerk van kennisgebieden waartussen je verbinding hebt gelegd. Door te blijven beseffen dat de kennis van vandaag morgen kan zijn achterhaald en dat we (kunnen) leren zolang we leven, behoed je jezelf voor een beperkende identificatie met de kennis die je hebt.
Voor het leggen van -correcte- verbindingen is er het symbool van de connecting dots. Op de subpagina’s van Kennis zijn die verwerkt als detail en als achtergrond. Die pagina’s vind je bijeen op de Overzichtspagina Kennis.
6c) Fase 3: Beoefening (icoon: muziektrommel)
Als het bij kennis blijft, is het ‘boekenwijsheid’ die op hoofdlijnen aanwezig is in je. Als je een wezenlijke stap verder wilt gaan, kom je bij het toetsen, toepassen en uitleven van kennis in de realiteit van je dagelijks leven. Het beoefenen van vaardigheden, het praktiseren van inzichten of het ‘in bewustzijn houden’ van bepaalde kennis. Dit kun je bezield (gedisciplineerd, gemotiveerd, toegewijd) en tot in detail doen. Hoe vaker en creatiever je dat doet, hoe sneller je het in de vingers krijgt.
En zo bekwaam je je instrument en leer je ermee spelen!
Het symbool van de muziektrommel slaat op de vele oefenuren die er nodig zijn om kennis te integreren in je leven en daadwerkelijk resultaten te boeken. Op de subpagina’s van Beoefening is dit symbool verwerkt als detail en als achtergrond. Die pagina’s vind je bijeen op de Overzichtspagina Beoefening.
6d) Fase 4: Wijsheid (icoon: kompas)
Wijsheid is daarin de logische, naturelle fase na beoefening. Je hebt je iets eigen gemaakt, lessen toegepast, ermee geëxperimenteerd, levenservaring opgedaan die tot kalme, diepgaande inzichten en keuzes heeft geleid. Je woorden en lichaamstaal krijgen een hogere frequentie, meer betekenis. Kennis heeft haar functie vervuld doordat je die hebt getoetst en toegepast in de realiteit.
En zo navigeer je van informatie naar kennis via beoefening naar wijsheid, en kun je weer terug naar start om opnieuw of iets anders te leren. En nóg wijzer te worden.
Wijsheid heeft als symbool het kompas. Je vindt het in het klein en in het groot terug op alle subpagina’s van Wijsheid. Die pagina’s vind je bijeen op de Overzichtspagina Wijsheid.
6e) Over ons (icoon: spiraal)
De sectie Over ons neemt een speciale plek in ten opzichte van de eerste vier hoofdmenu items. Over ons is te zien als een/mijn verzameling uitstralingseffecten van bewustwording (en de pagina Contact, die staat er ook tussen; overigens kun je een toename van contact met de realiteit ook een uitstralingseffect noemen!).
Bewustzijnsontwikkeling leidt tot een uitdijend bewustzijn en tot innerlijke expansie. Tot de liefde, het overzicht, de focus en de compassie die met wijsheid komen. Mooie dwarsverbanden zijn er met de gulden snede en de Fibonacci-spiraal (zie: TheMystica.com/fibonacci-spiral), de verheffing van de mens(heid) en cycli van (opwaartse) herhaling en groei.
Als eenmanszaak ligt een kopje ‘Over mij’ meer voor de hand, want dat is de realiteit. Tijdens het brainstormen over de websitestructuur kwam ter sprake hoe sommige eenmanszaken de suggestie wekken dat er een heel team achter de bedrijfsnaam schuilgaat. In ons geval werd het leuke inspiratie om de bezoeker te verrassen met diverse interpretaties van ‘Over ons’.
De kleine en grote cirkels waar je je bewust van kunt zijn als je aan ‘ons’ denkt, zijn te herkennen in de spiraal. Dat icoon is verwerkt als detail en als achtergrond op alle subpagina’s van Over ons. Die pagina’s vind je bijeen op de Overzichtspagina Over ons.
7) Snoep- en gereedschapswinkel ineen
Je vindt hier een platform met smaken en gereedschap waarvan je zelf kunt besluiten of je je er verder in wilt verdiepen. Ik heb mensen, links, stromingen, bronnen en creaties geselecteerd die mij in mijn bewustzijnsontwikkeling van waarde zijn geweest. Wat je van deze website in ieder geval mag oppikken, is dat er bij Begeleiding in bewustwording ruimte is om alles te mogen denken, voelen en onderzoeken.
8) Wat is het doel van deze website?
Deze website heeft drie doelen, neerkomend op onderzoek & bewustwording:
- Toegankelijk
Bijdragen aan open-minded onderzoek van onszelf en de wereld op een genuanceerde, aandachtige manier, met het lef om ongezouten te mogen zijn. Het handige van een website is dat het een digitale taart is, een digitale pizza, met de mogelijkheid om laagjes en partjes via interne links aan elkaar te koppelen om zo een totaal te schetsen. Op de pagina Video heb ik geschreven over de by design vluchtigheid van sociale media en de beperkingen van boeken. - Commercieel-dienstbaar
Mensen interesseren om met mij te werken via Begeleiding in bewustwording en (potentiële) cliënten ondersteunen met dat wat hier verzameld is, inclusief het delen van mijn eigen processen. - Expressief
Het brengt mij vrede om een online rustpunt te creëren waar ik alles kan geven en delen wat ik bewust uitgeschreven heb weten te krijgen.
Dat doe ik door overzichtelijk diverse bewustwordingen naast elkaar uit te dragen en daarmee te normaliseren en balanceren. Zowel vurige stelligheden als zorgvuldige nuances mogen er zijn. Want waarom zou je -structureel- níet willen weten, niet willen doordringen tot essenties en niet het beste willen maken van je tijd op aarde?Nuance: de kwetsbaarheid van ons mens-zijn kan tot vermijding leiden. Meer uitgewerkte gedachten over vermijding en niet-willen-weten zijn verzameld onder Trauma & therapie op de pagina Mens-zijn.
9) Vertaalslag theorie: van 1 op velen naar 1-op-1
Er zijn vele leraren, scholen, retraites, video’s en boeken rondom bewustzijn en bewustwording gericht op het grote publiek. Ik voelde iets lenigers te willen aanbieden, uit liefde voor de mens en uit besef van het unieke van ieder individu. Ik help mensen 1-op-1 in directe nabijheid om zichzelf te ervaren en desgewenst bij de toepassing van theorieën, modellen en methoden op de details van hun geestelijke en emotionele zijn.
Ik bied meer begeleiding en persoonlijke afstemming dan via video’s of groepsbijeenkomsten te bereiken is. Want na het bezoeken van een meditatiecursus, het binge-watchen van een spirituele leraar of het lezen van een boek over non-dualiteit komt het aan op de dagelijkse toepassing en vertaling naar jouzelf. Daar kan ik je bij helpen om je proces te versnellen.
10) Uitnodiging tot zelfonderzoek en zelf onderzoeken
De uitnodiging, en wat mij betreft vanzelfsprekendheid, is om open te staan voor wat deze wereld te bieden heeft, niets categorisch af te wijzen en alles op waarde en waarheid te onderzoeken. Je mag geamuseerd, geïnteresseerd, geschokt, geïntrigeerd, geïntimideerd, verlekkerd (enzovoort 😉) uitproberen, onderzoeken en ontdekken. Voor de objectiviteit van je gedachtevorming is het cruciaal dat je je innerlijke reacties leert kennen en doorgronden.
Om werkelijk empathisch te kunnen zijn (anders dan medelijdend of teerhartig), besteed je misschien wel eerst decennia aan het herleiden van je emotionele reacties tot wat ze subjectief zeggen voordat je in (de) staat bent om ze te vertrouwen in wat ze objectief signaleren en je je gedachten kunt gebruiken als creatieve energie.
Deze emotionele ontwikkeling en emotionele volwassenheid vormen de sleutel om tot ware bewustzijnsverruiming en persoonlijkheidsontwikkeling te komen. Op de pagina Mens-zijn vind je handvatten om jezelf hierin te stutten.
11) Get lost & found… & enjoy it
Om de grenzen van je bevattings- en begripsvermogen op te rekken, zul je soms (ver)dwalen, iets voor waar aannemen of in optie houden wat onjuist is of blijkt te zijn. Wat maakt dat uit? Is het echt belangrijk om keurig binnen de voorgeschreven lijntjes te blijven? Mag je vrijer zijn, fouten maken, spelen? Als je dit denken-te-weten in balans houdt met niet-weten en vergeten, dan bescherm je jezelf tegen al te langdurige onware gedachtegangen.
Zoals ik het zie, hebben ook onjuiste informatie en fantasieën een functie. Namelijk het verder verfijnen van onze voelsprieten oftewel het ontwikkelen van onze vermogens tot beoordeling en onderscheiding.
Wat weet je zeker en wat kun je zeker weten?
12) Blijf grenzeloos en hanteer grenzen
Het vraagt zorgvuldigheid, onderzoek, innerlijke diepgang en een lange adem om de realiteitslagen van universum, bewustzijn, wereld en mensen te kennen en op de juiste waarde te schatten. Onder een en hetzelfde woord kunnen vele soorten inhoud leven, wat een van de redenen is dat waarheidsvinding zo’n ingewikkeld proces is. Mede via Dzogchen meditatie besefte ik hoe bewustzijn door de woorden heen straalt, ook wel lichtfrequentie genoemd, waar lichaamstaal een, mits integer toegepast, natuurlijk en congruent onderdeel van is. Je spreekt ook met je gebaren, je energie, je oogopslag, je stemkleur, enzovoort.
13) Ui, puzzel, accordeon, discobal
Om te kunnen bevatten hoe de realiteitslagen zich tot elkaar verhouden, in welke nuances, is het samengestelde beeld van een ui, legpuzzel, accordeon én een discobal misschien behulpzaam. Benader deze website, en in bredere zin de werkelijkheid, alsof het een ui, accordeon, puzzel en discobal ineen is. De lagen van de ui, de stukjes van een puzzel, de multi perspectieven van de accordeon om in en uit te zoomen, en de eenheid van de compartimenten van de discobal.
Welke waarden en waarheden er naast elkaar bestaan en zo gezamenlijk het begrip vormen over wie we zijn, wat we zijn, wat we hier op aarde doen, welke rol universele wetten in onze levens spelen, hoe we gedachten dienen te gebruiken, en welke gebeurtenissen en manipulaties er werkelijk plaatsvinden, kun je afwisselend aandacht geven.
14) Out-of-many-boxes
Niets is werkelijk gescheiden, er zijn geen echte grenzen. Er zijn vele uitwerkingen van hetzelfde, gun jezelf de ruimte om je overal aan te spiegelen. Je leven is geen gelopen race, wie weet wie je nog gaat worden? Aan welke beïnvloeding ben je onderhevig en welke invloed laat je bewust toe? Op de pagina Wereld onder Het occulte, magie & mind control staat een inleiding over de glijdende schaal van mind control/construct en het belang om de extremen én de subtiliteiten ervan te (her)kennen.
15) Het design van de website: alles ineen
In de vormgeving zie je de zijnservaring en het beeld van de-wereld-in-een-universum terug, omgeven door liefde, helderheid, zorg, vreugde en schoonheid. Dat bewustzijn en die wereld hebben het licht en het duister in zich. De kennis van het duistere hoeft niet te worden gebracht in typische conspiracy stijl, in donkere tonen met kometen, oubollige vormgeving en afschrikwekkende beelden, vergezeld van onheilspellende muziek. Het (ver)lichte hoeft niet te worden gebracht met sterretjes en panfluiten, in pastel- en regenboogtinten, op zalvende toon en met aurakleuren all over the place. Het mag gebalanceerd, geïnteresseerd en genormaliseerd; verfijnd en bold.
16) Verlangen om samen te brengen
Deze site is ontstaan uit het diepe verlangen om eens van alles samen te brengen dat in veilige setting mag worden onderzocht. En om met je te delen: dit zijn we, en dit zijn we ook, dit kunnen we zijn, dit is waargebeurd (of niet?), dit kan voor je werken (of niet). En dit en dit en dit en dit en dit. Terwijl je je vermogen traint om te herkennen wat wel en wat niet klopt.
En terwijl je je eigen aanwezigheid blijft herkennen no matter what, zodat je temidden van elke ervaring kunt terugvallen op jezelf als anker, op het stille zijn dat alles zegt. Want het ultieme perspectief is perspectiefloos. (Zie in dit verband de basisoefening: ‘Besef dat je leeft’ en de basisvraag: ‘Wie ben ik, wat is er altijd in mij?’ op de pagina Hoe dan?.)
17) Citaten, copyright, eigen tekst en quotes
Soms schrijf ik wat bij de kennis-links, soms niet en soms citeer ik bij de links en bronnen die op deze website zijn verzameld. Alle tekst die ik heb geciteerd uit het werk van andere makers, staat tussen aanhalingstekens. Het copyright blijft uiteraard bij hen. Ik deel deze verwijzingen hier om ook hun wijsheid en kennis onder de aandacht te brengen in samenhang met die van anderen.
Alle andere tekstgedeelten heb ik zelf geschreven en zijn bijna allemaal volledig nieuw voor deze website ten opzichte van de vorige (mocht je die hebben bezocht). Dat geldt ook voor de quotes die je tussen aanhalingstekens in gekleurde kaders aantreft. Het copyright van mijn teksten ligt uiteraard bij mij. Als je iets daarvan elders wilt delen waar het meerwaarde heeft, dan staat het je natuurlijk vrij om dat te doen, met een vermelding van de bron erbij (mijn naam en website) (dank je wel).
18) ‘Mijn waarheid, mijn mening’?
Dat wat mensen ‘mijn waarheid’ zijn gaan noemen, is denk ik juister om ‘mijn perceptie van de waarheid’ te noemen. De waarheid bestaat, autonoom en objectief. Dit ervaar ik als zo volkomen normaal en nuchter dat ik me vertwijfeld kan voelen wanneer ‘waarheid’ als filosofisch concept wordt benaderd. Voor technisch-filosofische verkenningen ben ik niet je gesprekspartner.
Mijn drive om in waarheid te leven en geen onwaarheden te verkondigen, is zo sterk dat ik geen bevrediging vind in het idee van ‘mijn waarheid’ of zelfs ‘mijn mening’ daar waar het verder gaat dan mijn persoonlijke voorkeuren op bijvoorbeeld het gebied van interieur, vakantie of smaak waterijsjes (framboos en peer!). Op de pagina Vrijere media heb ik over waarheid geschreven: Is álles subjectief of bestaat de waarheid?.
19) Twijfel, (on)zekerheid en universele wetten
Ik heb in mijn leven herhaaldelijk getwijfeld aan mijn gevoel, inzichten, intuïtie, onderzoeksvaardigheden en gedachtegangen toen ik in mijn jeugd en in de jaren als volwassene meemaakte hoe relatief weinig mensen zich voor zichzelf en voor de wereld durven openen (onderzoeken). Wat dat vervolgens emotioneel en psychisch met mij deed, wend(de) ik aan voor mijn eigen bevrijding en genezing.
Bij de onderwerpen op deze website die voor veel mensen wat gevoeliger liggen, zoals het intieme, het pijnlijke, het spirituele of het extreme, vroeg ik mij af ‘is het aan mij om deze onderwerpen te brengen?’ en ‘zal het gewaardeerd worden?’. Ik wist niet wat de antwoorden daarop zouden zijn, en dus gaf ik het een kans. En verder laat ik het aan de universele wetten over to correct me where I am wrong (zie punt 10 van de 20 aspecten van bewustwording op de pagina Uitgelichte bronnen, ‘de morele en spirituele wetten van Creatie die de consequenties van ons gedrag beheersen’).
20) Disclaimer en belangen
Dat ik op deze website een productie of naam noem, betekent niet dat ik elk woord van die(ns) uiting(en) volledig ken en volkomen geloof of onderschrijf of van belang acht. Door open te staan voor informatie, allerlei gedachten te mogen ‘denken’ (de drive om te verwerken), oordelen en conclusies uit te stellen, en dit te combineren met een dagelijkse praktische focus kun je jezelf een proces van waarheidsvinding gunnen zonder verloren te raken.
Ik heb geen financieel, materieel of anderszins commercieel belang bij de op deze website genoemde links, personen en organisaties. Wat ik aanbied, is een selectie die kan worden verkend vanuit een flexibele, open, scherpzinnige geest. Bijna alle links op deze website heb ik bekeken en als onderscheidend ervaren. Sommige links heb ik nog niet kunnen bekijken en heb ik toch geplaatst omdat ze me de moeite waard lijken en/of ik ze aangeraden kreeg door mensen in wiens bewustzijn ik me herken.
21) Oordeel wel (maar niet te snel)
Mocht er over een van de mensen op deze website (of elders) een oordeel in je bewustzijn verschijnen à la…
- ‘Hmm, dat is vast een gelovige, een atheïst, een fantast, een extremist, een zweverd, een rationalist, een romanticus, een idioot…’ (Anders nog iets?)
- ‘Oh nee, vast zo’n mens dat dweept met een verleden als zonderling totdat ze de ‘innerlijke reis’ ontdekte, die zich vol overgave op onthechting stort en geen enkele gedachte het denken waard vindt behalve de hardnekkige gedachte dat hij/zij is uitverkoren om anderen mee te nemen op ‘hun reis naar het licht’.’ (Schrijf je Licht wel even met hoofdletter, alsjeblieft 😉)
- ‘Ja ja, weer zo’n complothoekje met allerlei vergezochte waanideeën. Een website zonder wetenschappelijke verantwoording kan ik niet serieus nemen.’ (Wat is wetenschap? Heb je deze website verantwoord bezocht?)
- ‘Oh wat fijn, hij/zij heeft ook contact met entiteiten, hogere wezens, met overleden voorouders, met engelen!’ (Dergelijk contact heb ik bij mijn weten niet direct ervaren, en daarom kan ik niet uit eigen ervaring getuigen of dergelijke wezens en contactvormen bestaan… het onbevooroordeeld luisteren naar jouw ervaring is een groot plezier, ik ben benieuwd!)
… misschien voel je dan de ruimte om die te herkennen als gedachte bij jou, van jou, in jou. En kun je die direct een rol geven in je bewustwording door aandacht te schenken aan het besef van enerzijds een grotere werkelijkheid waar we ons in bevinden en anderzijds je gedachtegang over iets of iemand. Weet je zeker dat die met elkaar stroken? Waar bevindt zich het object waar je over oordeelt en waar is de gedachte erover? Matchen die, denk je?
22) Leven = leren; een paar mantra’s hier en daar
Zolang je leeft, kun je leren. Het brengt je het meest, is mijn ervaring, als je je eigen leerprocessen herkent en daarop focust. Als je blijft doorzien en toepassen wat je hebt geleerd, en kennis ook weer durft te ont-leren.
- Richt je aandacht op je eigen aandeel, invloed, regie, heling, liefdesveld.
- Leer vooral van wat je hier (= hier op deze website en hier in deze wereld) aantreft en van jezelf in reactie daarop.
- Vind bevrijding in je eigen verantwoordelijkheid en optimaliseer beide.
- Besteed tijd aan hoe je ontvangt, percipieert, reageert.
- Wees zo eerlijk, dichtbij en zorgvuldig mogelijk in het waarnemen, lokaliseren en adresseren van probleem en oplossing.
- Adem door de weerstand heen, als die er is.
In eerste instantie doet bewustzijnsontwikkeling je misschien eenzaam aan, met angst voor wat je wel of niet in jezelf zult aantreffen. Als je doorzet, gaan die gevoelens voorbij. Combineer bewustwording met dagelijkse aandacht voor wat je nog meer aan het hart gaat, dan is het makkelijker vol te houden en zit je safe in de balans tussen nu en straks.
23) Leven kan pijnlijk zijn
Hecht je je enthousiast aan pijnlijke gedachten en emoties? Of krijgen ze juist te weinig aandacht? Is er tolerantie voor pijn, voor ellende, op het moment dat de pijn zich voordoet? Door pijn direct en dichtbij te ervaren, kan die soms al een beetje oplossen en richting geven aan je volgende keuzes, acties en reacties. En als een wijziging in de externe omstandigheden daaraan bijdraagt, kies die dan zo voedzaam mogelijk. Je hoeft niet álles zelf te doen.
.
24) Neem wijsheid persoonlijk
En al het andere wat minder. Zo blijft er ruimte voor de vraag: wat is wijsheid? Voor jou, nu, hier? Voor de wereld, nu, en later? De vraag Wat is wijsheid? kun je rationeel analyseren om tot een theoretisch, filosofisch, abstract antwoord te komen (en dan? is dat wijsheid…?), maar op deze website is de vraag voornamelijk bedoeld als ingang tot doorvoelde bezinning om tot een persoonlijke keuze te komen in een (lastige, conflictvolle, uitdagende, leerzame, bewustmakende) situatie in je leven.
25) Leef, in naam der weg
In het uitleven van jezelf op deze aarde, in waarheidsvinding, bewustwording en de daaruit voortvloeiende persoonlijke, professionele en relationele ontwikkeling, kun je gemakkelijk over het hoofd zien dat die weg het leven zelf is. Ook op de moeilijke momenten vol prikkels en indrukken kun je een deel van je aandacht inzetten om je ervaring te koesteren, zodat je zelfbewustzijn altijd als waakvlam bij je is. Houd dat deel, hoe klein ook, in zachte, alerte verwondering over de levendigheid van dat moment. Dat is (de) kunst. Het prachtige gedicht ‘Ithaka’ ademt die fiere nederigheid; je vindt het via Uitgelichte bronnen.
26) Geen mens is perfect of feilloos, geen menselijke productie is compleet
Élke blik is min of meer vertroebeld, hoe helder ook. Het is contra-reëel om van jezelf of andere mensen te verwachten dat ze perfect of feilloos zijn, of van hun creaties dat die op zichzelf compleet zijn. Als mens zijn we beperkt, imperfect, feilbaar en wisselend in ons ‘optreden’. Dat we -iets in- onszelf kunnen waarnemen als wél perfect -tijdloos, puur, heel, zuiver, ongerept-, dat is een andere laag (veld, sfeer, dimensie) van de werkelijkheid.
Parallellen:
- Punt 20 van de 20 aspecten van bewustwording op de pagina Uitgelichte bronnen, maakt duidelijk: ‘verlichting is niet hetzelfde als perfectie’.
- Over (im)perfect gesproken, een heel mooi menselijk-realistisch principe is het Japanse wabi-sabi, waarover je kunt lezen op de pagina Dankbaarheid – Design principes.
Een mogelijke, zeer uitgezoomde verklaring voor de correcties die mensen onderling op elkaar en elkaars uitingen (horizontaal) en op zichzelf (verticaal) uiten, is dat dit niveauverwarring is. Zou de werkelijke behoefte zijn om volmaakt en onbegrensd (360 graden) te zijn? Contact met ‘de bronloze bron’ te hebben, wiens bronkwaliteiten we via onszelf kunnen ervaren? Het werkt kalmerend en verbindend om door elkaars woorden heen te luisteren en het wezenlijke te zien in de ander. En om je aandacht te richten op de wezenskern in jezelf, om daar te vinden wat je elders zoekt. Je te identificeren met en te verheugen in de volmaaktheid en zekerheid van het zijn.
27) Deze website is een levend document
Er zullen gebreken in deze website zitten. In mijn selectie van externe bronnen en kennislinks zitten misschien addertjes. Mijn eigen teksten kunnen onduidelijkheden, onjuistheden en inconsistenties bevatten. Merk je ze op, mail me dan je suggestie of wetenschap vanuit joined intentions. Ik ben je er dankbaar voor. Ook tips voor content en links zie ik nieuwsgierig tegemoet. Dat kan gaan om verwijdering of vervanging van bestaande content, verduidelijkingen, aanvullingen bij bestaande thema’s of suggesties voor nieuwe onderwerpen ter bewustwording.
Dat kan naar ilona@begeleidinginbewustwording.nl of via het contactformulier. Mijn intentie is om de site -met mij en andere geïnteresseerden mee- te laten groeien en door de tijd heen de content op te frissen. Bewustzijns-groei je mee?
28) Tot slot, geniet van je onderzoek! (en van je ademhaling hè…)
Bedankt voor je aandacht voor de voorgaande artikelen met context en ondertiteling bij mijn website en begeleiding.
De bijsluiter blijkt uit te komen op 28 paragrafen (dat ging niet gepland). Het leidt tot de som 28 = 2+8 = 10 = mooi rond getal met symbolische waarde; eenheid, voltooiing.
Vanaf hier kun je verdere prikkelende of rustgevende ervaringen opdoen via het menu. De video Seizoenen bekijken? Naar buiten om daar van de lente / zomer / herfst / winter te genieten? Of een eerste sessie boeken?
We leven! In een wereld met voor ieder wat wils.
Een ontdekkingsreis, een ingenieus spel, een dierbaar proces.