Blog
Sinds de start van Begeleiding in bewustwording in 2015 schreef ik enkele blogs. De eerste categorie heet Inzichten; vrije teksten gebaseerd op mijn werk en leven.
De tweede categorie zijn Dialoogblogs; dit zijn weergaven van gesprekken met cliënten, soms in samenwerking met hen geschreven (dat staat er dan bij vermeld).
Verder zijn er Cliëntverslagen; de derde categorie, volledig door cliënten geschreven. Zij schrijven daarin over hun bewustwordingsproces tijdens de sessies en tussendoor.
Blog: wat vind je op deze pagina?
"Uitputtend willen zijn, kan uitputtend zijn.
Om volledig te zijn, hoef je slechts je pen neer te leggen en stil te wezen."
Inzichten
Dit is de algemene categorie blogs: hier schrijf ik over ervaringen en bewustwordingen in mijn persoonlijke leven en vanuit de praktijk als procesbegeleider.
Overzicht Inzichten
- Wat is spirituele volwassenheid?
- Contrasten van het moederschap / ouderschap
- Drie metaforen: Barbapapa, bejaarde blik en Lampje
- De leeuw, het hertje en de danser
- Hoe verleent een hulpverlener echt hulp?
- Iets ‘moeten’ kan vrijwillig zijn
- De staat van depressie – wat is een depressie?
- Waar gaat dit gesprek heen?
- Hoe geef ik ongevraagd advies?

Wat is spirituele volwassenheid?
Spirituele volwassenheid? Bestaat zoiets? De inspiratie tot deze term en de verkenning ervan in dit blog kwam door dóór te denken op de theorie van emotionele (on)volwassenheid en die te vertalen naar volgende valkuilen en ontwikkelingsniveaus. Welke ontwikkelingen kunnen voor ons in het verschiet liggen?

Contrasten van het moeder-/ouderschap
Als moeder is bewustwording in mijn leven nog belangrijker geworden. Het samenleven met een baby, het ouderschap, is intens realistisch. Realistisch omdat het je super super aanwezig laat zijn. En vanuit die super super aanwezigheid is het ouderschap gevuld met inzichten, lessen, verlichtingen, schokken en schoonheden.

Drie metaforen: Lampje, Barbapapa, bejaarde blik
In mijn werk als procesbegeleider komt vanuit de cliënt of vanuit mijzelf spontaan beeldspraak voorbij om begrip te delen of om bewustzijn te stimuleren. Beeldspraak heeft als voordeel snelle overdracht, voorbij het rationele brein, en spreekt het gevoel of het onderbewuste aan. In dit blog heb ik er drie uitgeschreven.

De leeuw, het hertje en de danser
Een vrouwelijke cliënte is gescheiden van haar man met wie ze twee kinderen heeft. Ze is haar baan en een groot deel van haar vriendenkring verloren, en ervaart al drie jaar meer te overleven dan te leven. Haar verlangen? Om weer innerlijke vreugde te ervaren. Het licht te zijn zoals ze dat zo goed kent, maar niet meer kan vinden.

Hoe verleent een hulpverlener echt hulp?
Als ik present ben, hoeft degene met wie ik in een sessie ben niet naar mij ‘op zoek’. Als ik mij open, kalm, veilig, vertrouwensvol, geliefd, energiek en krachtig voel, dan hoeft diegene mijn waarde niet te bewijzen of gedwongen voor mij te zorgen. Dan is er ruimte voor diegene om zichzelf als veilig, vrij, vertrouwd, geliefd en zeker te (gaan) ervaren.

Iets ‘moeten’ kan vrijwillig zijn
Je moet! Relax! In het verruimde bewustzijn en door de vergrote gevoeligheid is er tegelijkertijd bevrijding en een nieuwe beknelling ontstaan: bevrijd van dat wat moet en geïnspireerd om bewuster te leven, bekneld door het verbod op (het woord) moeten en de verhoogde mentale en emotionele intensiteit zodra het woord voorbij komt.

De staat van depressie – wat is een depressie?
Depressiegala 2017 – hoe meer ik van het gala hoorde en zag, des te meer ik me verwonderde over de populaire (en psychiatrische) opinie over wat een depressie zou zijn. In dit blog deel ik mijn vraagtekens en eigen antwoorden rondom de medisch-depressieve benadering van wat een depressie inhoudt. Hoe is een depressie op te lossen?

Waar gaat dit gesprek heen?
We waren zo’n drie kwartier in gesprek. Om dan te vernemen dat je cliënt denkt ‘waar gaat dit gesprek heen?’ was een intense, confronterende, bijzondere, komische ervaring. Voor Floris als cliënt en voor mij als begeleider. Hij vertelde: ‘ik voel me niet thuis in de wereld’. En bij jezelf? Hij antwoordde: ‘slecht, ik ben niet graag bij of met mezelf’.

Hoe geef ik ongevraagd advies?
Ongevraagd is niet per se ongewenst. Ongevraagd advies kan zinnig, waar en welkom zijn. Er valt ons tenslotte van alles aan elkaar op, uit advies kan betrokkenheid spreken, het kan bruikbare informatie opleveren, er kunnen echt goede suggesties bij zitten. In dit blog acht tips om iets te doen wat ‘niet hoort’ maar natuurlijk wel mag.
Dialoogblogs
Een dialoogblog is een min of meer exacte weergave van interacties tussen cliënten en mij. Sommige dialoogblogs gaan over een specifieke sessie met een specifieke cliënt. In andere zijn diverse dynamieken met meerdere cliënten gecombineerd tot een dialoog. Alle dialoogblogs komen uit de periode 2016-2019.
Overzicht Dialoogblogs
- “Wegwuiven is een automatisme van mij”
- “Van diagnose naar diagnose”
- “Van kleffe teksten krijg ik jeuk”
- “Ik sta stil omdat ik geen baan heb”
- “Over twee jaar heb ik geen werk meer”
- “Ik denk dat jij geen afweren meer hebt”
- “Ik voel mij net een vulkaan”
- “Volgens mij heb ik geen kwaliteiten”
- “Ik ga er een einde aan maken”
- “Wat is ook alweer de zin van zelfobservatie?”
- “Ik ben een zeer kritisch persoon”
- “Ik heb een autoriteitsprobleem”

“Wegwuiven is een automatisme van mij”
“Wegwuiven is zeker een automatisme van mij, voor iemand die graag wil dat haar capaciteiten gezien worden, ben ik bijzonder slecht in complimenten aannemen en/of in de spotlight staan. Goed om te weten dat het als wegwuiven over kan komen. En dat ik er vast ook goed aan doe om iets aardiger tegen mezelf te zijn.”

“Van diagnose naar diagnose”
“Eerst voelde ik me opgelucht door de diagnose autisme en de kenmerken die daar schijnbaar bij horen. Ik had geen empathie en kon niet organiseren. Maar nu, een paar jaar later vraag ik me af of dat werkelijk zo is. Ik voel een nieuwe motivatie, een nieuwe ruimte om te gaan leren en de statistieken ongelijk te bewijzen.”

“Van kleffe teksten krijg ik jeuk”
“Zo’n tekst als ‘Today is a gift. That’s why it is called the present’. Jak, daar krijg ik zo’n jeuk van, bijna een misselijk gevoel of in ieder geval kriebels, and not in a good way. Het zijn overdreven teksten die ons voorschrijven dat we happy moeten zijn. (…) Je zei daarstraks ‘schoonheid’ en toen kwam er heel veel verdriet naar boven…”

“Ik sta stil omdat ik geen baan heb”
“Dus de gedachte bedoelt dan eigenlijk precies het omgekeerde, terwijl het klinkt zo overtuigend: stilstand is achteruitgang. Maar het kan dus ook het tegenovergestelde betekenen voor de emoties. Wel moeilijk hoe dat dan werkt, maar zoiets als: door stil te staan, kom ik vooruit.”

“Over twee jaar heb ik geen werk meer”
“Dat ik nog geen nieuwe baan heb, dat ik voor mijn vrouw wil zorgen, dat we een hypotheek hebben, dat we het financieel nog wel even uithouden maar dat het niet te lang moet duren, dat je bent afgeschreven op de arbeidsmarkt na je 50e. (…) Ik ervaar dat allemaal als heel angstig. Misschien ook wel uitzichtloos…”

“Ik denk dat jij geen afweren meer hebt”
“Telkens weer een confrontatie met dat kleine, niet geziene en niet gehoorde kindje in mij dat nog zoveel pijn heeft en zich niet goed genoeg voelt. Word ik ooit emotioneel volwassen, vraag ik mij af. Is het mogelijk om zonder afweren te leven? Ja, voor jou wel, ik denk dat jij geen afweren meer hebt.”

“Ik voel mij net een vulkaan”
Dit keer geen dialoog met een welbespraakte volwassene, maar met een jongere met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). De wens om jezelf te uiten en de moeite waarmee dat gepaard kan gaan (censuur), is een universeel menselijke ervaring. Beiden kunnen het moeilijk vinden om hun emoties te verwoorden en zeiden ‘ik ben net een vulkaan’.

“Volgens mij heb ik geen kwaliteiten”
“De dingen die ik van nature goed kan, daar heb ik niets voor gedaan, die zijn er. Het voelt overdreven, gekunsteld, om die in populaire managementtaal tot kwaliteiten te bombarderen. Bovendien brengt de term zowel een intern als een extern onderscheid aan en dat strookt niet met het principe van gelijkwaardigheid.”

“Ik ga er een einde aan maken”
“Ik ga er een einde aan maken. Een einde aan dit plantáárdig bestaan. Ben jij net als iedereen aan het proberen mij op andere gedachten te brengen, mij je empathie boehoehoe te tonen, omgekeerde psychologie toe te passen, met jullie stinkende trucjes en walgelijke manieren die mij alleen maar uitstel van executie geven??”

“Wat is ook alweer de zin van zelfobservatie?”
“Ik heb elke dag een aantal keer een moment voor mezelf genomen. Even rustig gezeten, geobserveerd hoe het met me ging en dat is fijn, geeft rust. En terwijl ik bezig was, vroeg ik me af waarom ik het ook alweer deed, dat observeren. (…) Ik had meer contact kunnen houden met de liefde in mijzelf.”

“Ik ben een zeer kritisch persoon”
“Ik ben altijd al een zeer kritisch persoon geweest. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Een goed stel hersens en het vermogen om zelfstandig na te denken. Onontbeerlijk voor een gezonde ontwikkeling. En naar mijn idee is het gebrek eraan de oorzaak van vele maatschappelijke problemen.”

“Ik heb een autoriteitsprobleem”
“Ja, ik zie regelmatig dingen gebeuren op het werk waarvan ik denk ‘jongens, dat is toch niet handig’, ik zie dan al van verre aankomen dat dit compleet de verkeerde kant opgaat. En dan zeg ik dat, maar dan wordt er niet geluisterd, en dan denk ik oké prima, dan zoek je het zelf maar uit.”
Cliëntverslagen
Onderstaande cliëntverslagen zijn geschreven door drie cliënten in de periode 2018-2020. De gebruikte namen zijn pseudoniemen: Flora, Woud en Michal. Zij schreven van enkele sessies een verslag dat ik met hun toestemming op mijn website mag weergeven. Hun verslagen zijn leerzaam voor hen, voor mij en voor andere geïnteresseerden in mijn begeleiding. Naast de individuele sessies werd dit een extra communicatievorm die tot verdiept inzicht in hun proces leidde. Wat verwoorden zij zichzelf eerlijk, gedetailleerd en openbarend. Echt heel mooi. Dank aan hen!

Cliënte Flora (4 delen)
Flora was vanaf juni 2020 met mij in contact voor Begeleiding in bewustwording. Tussen de sessies door schreef zij vier verslagen die anoniem zijn gepubliceerd op deze website. Een lijn uit haar proces is: van angst voor de beerput naar gevoeligheid als kracht.

Cliënt Woud (2 delen)
Woud was in mei 2020 met mij in contact voor Begeleiding in bewustwording. Van twee sessies schreef hij een verslag dat anoniem is gepubliceerd op deze website. Een opbrengst die hij in die korte periode ervoer, is: van slingerende gedachten naar geordende gedachten.

Cliënte Michal (7 delen)
Michal was in 2018 met mij in contact voor Begeleiding in bewustwording. Van zeven sessies schreef zij een verslag dat anoniem is gepubliceerd op deze website. De grote lijn van de ontwikkeling die ze doormaakte, is: van wisselende DSM-diagnoses naar de stabiele kern in zichzelf.
Dit is het einde van de pagina met Inzichten, Dialoogblogs en Cliëntverslagen. Ben je benieuwd naar de ervaringsverhalen van cliënten of heb je belangstelling om een eerste sessie te boeken? Via de Overzichtspagina Wijsheid of de Overzichtspagina Over ons kun je je verder oriënteren op de pagina’s die jou interesseren.
We leven! In een wereld met voor ieder wat wils.
Een ontdekkingsreis, een ingenieus spel, een dierbaar proces.